Θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν να προέρχονται τόσα οφέλη από το μητρικό θηλασμό.

Το μυστικό αυτό, εκτός από τη σωματική θαλπωρή και την ψυχική σύνδεση της μητέρας με το μωρό της, βρίσκεται στις ουσίες που περιέχονται  στο μητρικό γάλα – και βρίσκονται σε ιδανικές αναλογίες μεταξύ τους ώστε να είναι οι πλέον κατάλληλες για τον αναπτυσσόμενο ανθρώπινο οργανισμό.

Επίσης, στο γεγονός ότι είναι ένα δυναμικό υγρό που μεταβάλλεται  ανάλογα με την ώρα της ημέρας και με την ηλικία του βρέφους σε όλη την περίοδο της γαλουχίας προσφέροντας σε κάθε ηλικία τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το μητρικό γάλα χωρίζεται σε 3 είδη, ανάλογα με την περίοδο που διανύει η γαλουχία:

 • Το πύαρ, το οποίο εκρίνεται αμέσως μετά τον τοκετό, είναι παχύρευστο με λευκοκίτρινο χρώμα (λόγω της β – καροτίνης) και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και λακτόζη, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ανοσοσφαιρίνες.

 • Το μεταβατικό γάλα, που παράγεται μετά την πρώτη εβδομάδα μέχρι και τη δεύτερη μετά τον τοκετό, έχει διαφορετική σύσταση από το πύαρ, με ελλαττωμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ανοσοσφαιρίνες, αυξημένη σε λίπος και λακτόζη καθώς και σε θερμιδική αξία.

 • Το ώριμο μητρικό γάλα, το οποίο είναι είναι η κατάληξη του μεταβατικού και η σύνθεσή του ολοκληρώνεται πλήρως μέχρι το τέλος το πρώτου μήνα.

Και όπως σε κάθε τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής που αγοράζει κάποιος αναγράφονται τα θρεπτικά συστατικά και η διατροφική του αξία, το μητρικό γάλα συγκεκριμένα περιέχει:

 • Νερό : Το ποσοστό του νερού που βρίσκεται στο μητρικό γάλα είναι 87%, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και σε τροπική ζέστη, το μωρό που θηλάζει σωστά δεν χρειάζεται επιπλέον υγρά.

 • Λιπίδια : Το ποσοστό των λιπιδίων που βρίσκονται στο μητρικό γάλα κυμαίνεται σε 3,5 – 4,5 gr/lt. Τα λιπίδια είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας και μεταβάλλονται :

 • Κατά τη διάρκεια του 24ώρου

 • Στη διάρκεια του γεύματος – στο τέλος του γεύματος έχουμε υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος

 • Από μητέρα σε μητέρα και ανάλογα με τη διατροφή της (π.χ. διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αυξάνει την ποσότητα των πολυακόρεστων   λιπαρών οξέων του γάλακτος). Επίσης έχουμε μεγάλες διαφορές στα λιπαρά οξέα του μητρικού γάλακτος σε σχέση με το γάλα αγελάδος. Στο μητρικό γάλα υπερέχουν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτή η υπεροχή παίζει σπουδαίο ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και του λίπους που φτάνει το 90%. Στο μητρικό γάλα επίσης υπάρχει το ένζυμο λιπάση που συμβάλλει  στη διάσπαση του λίπους και την πλήρη απορρόφησή του.

 • Χοληστερόλη. Το μητρικό γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη που η συμβολή της είναι γνωστή στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 • Πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αποτελούν το 0,9% των συστατικών του μητρικού γάλακτος, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο πύαρ και το πρόωρο γάλα.

  Συναντούμε δύο ομάδες πρωτεϊνών :

 • Πρωτεΐνες ομάδος καζεΐνης

 • Πρωτεΐνες ομάδος του ορού του γάλακτος οι οποίες είναι κυρίως η α-λακταλβουμίνη, η λακτοφερίνη, η λυσοζύμη, οι ανοσοσφαιρίνες SIgA, IgM, IgG, με υπεροχή της GIA (= εκκριτική IgA)

 • Υδατάνθρακες. Στο μητρικό γάλα υπάρχουν υδατάνθρακες μονοσακχαρίτες όπως η λακτόζη, ολιγοσακχαρίτες και άλλοι υδατάνθρακες. Ο κύριος Υδατάνθρακας που περιέχεται στο μητρικό γάλα είναι η λακτόζη, με περιεκτικότητα υψηλή και σταθερή 6 – 8 gr/lt. Σημαντικός είναι ο ρόλος της λακτόζης στην προσφορά ενέργειας (40%), στην απορρόφηση του ασβεστείου και του μαγνησίου από το έντερο, στη αύξηση του γαλακτοβάκιλλου και τη δημιουργία ευεργετικής εντερικής χλωρίδας.

 • Μέταλλα. Στο μητρικό γάλα υπάρχει ένα αριθμός μεταλλικών στοιχείων και οργανικών ή ανόργανων οξέων, τα οποία βρίσκονται με τη μορφή ιόντων, αλάτων ή είναι συνδεδεμένα με άλλα συστατικά. Τα πιο σημαντικά είναι :

 • Aσβέστιο

 • Νάτριο

 • Κάλιο

 • Μαγνήσιο

 • Φώσφορος

 • Χλώριο

 • Κιτρικό Άλας

 • Ένζυμα. Στο μητρικό γάλα υπάρχουν πολλά ένζυμα τα οποία χωρίζονται σε ομάδες σχετικά με τη λειτουργία τους (ομάδα ενζύμων που έχουν σχέση με τις μεταβολές του μαστού, με την πεπτική λειτουργία του νεογέννητου και με την ανάπτυξη του νεογέννητου).

  Τα πιο σημαντικά ένζυμα είναι:

 • Αμυλάση. Το κυρίως ένζυμο για την πέψη των πολυσακχαριδών.

 • Διαστάση : Ρόλος της είναι η υδρόλυση του αμύλου σε μαλτόζη.

 • Λιπάση : Έχει σημαντικότατο ενεργό ρόλο στην απορρόφηση του λίπους του μητρικού γάλακτος.

 • Πρωτεάση : Σημαντικό ρόλο για την πέψη των πρωτεϊνών

 • Φωσφατάση : Σχετίζεται με την περιεκτικότητα λίπους στο γάλα.

 • Νευρικός αυξητικός παράγοντας : Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των νεύρων του περιφερικού νευρικού συστήματος.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

paidiatros_logo

Η παιδίατρος Χρήστου Ελένη είναι μία έμπειρη γιατρός με έδρα τα βόρεια προάστια Αττικής για πάνω από 20 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε συμβουλές για τη μητέρα, τον πατέρα και όλη την οικογένεια. Διαβάστε για θεματολογίες όπως η εγκυμοσύνη, ο μητρικός θηλασμός, τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και τις ανάγκες του σε κάθε περίοδο.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!