Η εφηβεία είναι η είσοδος του ανθρώπου στη ζωή με το άνοιγμα των δικών του φτερών. Μέχρι την ηλικία αυτή, σαν μικρό κλωσσόπουλο, μεγάλωνε στην προφυλαγμένη από κινδύνους φωλιά της οικογένειας.

Στη σχολική ηλικία εκτέθηκε στο περιβάλλον του σχολείου που αποτελεί κι αυτό μια μικρή κοινωνία.  Στο άνοιγμα του μυαλού και της σκέψης και στην συνέχεια όλης της ύπαρξής του σε υγιείς κατευθύνσεις. Έχει ως εφόδια και παρακαταθήκες όλα αυτά που, τόσα χρόνια του έχουν προσφέρει οι γονείς του με τον τρόπο που το μεγάλωσαν, αλλά και ο κοινωνικός του περίγυρος.

 Στην εφηβεία οι σωματικές, γνωσιακές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές παίρνουν πράγματι εκρηκτικές διαστάσεις. Η τριάδα που αφορά την σωματική αύξηση, την εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου και την σταδιακή εγκατάσταση της ικανότητας αναπαραγωγής, αποτελεί αυτό που ονομάζουμε ήβη.

Η ηλικία εμφάνισης της ήβης είναι για τα κορίτσια τα 8 έως 14 έτη, ενώ για τα αγόρια είναι τα 9 έως 14,5.

Η διαδικασία των μεταβολών της εφηβείας διαρκεί συνολικά τέσσερα έως επτά χρόνια και ξεχωρίζουμε τρεις περιόδους. Την πρώιμη εφηβεία 11-14 ετών, την μέση εφηβεία 15 έως 17 ετών και την όψιμη εφηβεία πάνω από 17 ετών.

Η σειρά με την οποία γίνονται οι σωματικές αλλαγές είναι η ίδια σε όλους τους εφήβους, όμως η ηλικία έναρξης, η διάρκεια και ο ρυθμός εμφάνισης των μεταβολών αυτών ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Η εφηβεία μπορεί να υπάρξει μια δύσκολη περίοδος για τους γονείς. Μερικές φορές οι έφηβοι μπορεί να αποτελέσουν πηγή οργής και σύγχυσης. Αυτά τα χρόνια, όμως, φέρουν μαζί τους πολλές στιγμές χαράς, δόξας, γέλιου και δεσίματος με τους γονείς.