Κατά τη διάρκεια τη βρεφικής και της νηπιακής ηλικίας παρατηρείται ταχεία εξέλιξη στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Η κινητικότητα του νεογνού είναι μαζική, ασύντακτη και άσκοπη. Από το μέσο της ενδομήτριας ζωής αρχίζουν να εμφανίζονται τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά, τα οποία καταργούνται μετά τους πρώτους μήνες της βρεφικής ηλικίας.

Για την εγκατάσταση οποιασδήποτε βουλητικής κινήσεως – που γίνεται δηλαδή ηθελημένα – είναι απαραίτητο να καταργηθούν προηγουμένως ορισμένα αντανακλαστικά.

Τα νεογνικά αντανακλαστικά αποτελούν δείκτες της φυσιολογικής ανάπτυξης του νευρικού συστήματος των βρεφών και γι’ αυτό ελέγχονται από τον παιδίατρο. Τα πιο σημαντικά νεογνικά αντανακλαστικά είναι:

  • Το αντανακλαστικό του Moro (ή του εναγκαλισμού): Εάν το μωρό βρίσκεται σε ύπτια θέση, ένας έντονος θόρυβος (π.χ. χτύπημα των παλαμών) προκαλεί απότομη έκταση, δηλαδή άνοιγμα και τέντωμα των χεριών, τα οποία στην συνέχεια κλείνουν σαν να πρόκειται κάποιον να αγκαλιάσουν. Είναι από τα πλέον γνωστά αντανακλαστικά και ελέγχεται πάντοτε από τον παιδίατρο. Φυσιολογικά εξαφανίζεται περί τον 3ο – 4ο μήνα (όχι αργότερα από τον 6ο μήνα).

  • Το αντανακλαστικό του θηλασμού: Ο ερεθισμός των χειλιών προκαλεί θηλαστικές κινήσεις.

  • Το αντανακλαστικό της αναζητήσεως: O ερεθισμός της παρειάς (μάγουλο) ή των χειλιών προκαλεί στροφή της κεφαλής προς την κατεύθυνση του ερεθίσματος. Φυσιολογικά εξαφανίζεται γύρω στον 3ο – 4ο μήνα.

  • Το αντανακλαστικό του δραγμού (δραγμός = άρπαγμα): Όταν τοποθετήσουμε το δάχτυλό μας ή άλλο αντικείμενο στην παλάμη του νεογνού, προκαλείται κάμψη των δακτύλων, τα οποία αδράχνουν το αντικείμενο και το κρατούν σταθερά. Κάθε προσπάθεια να τραβήξουμε το αντικείμενο οδηγεί σε εντονότερη σύσπαση. Το αντανακλαστικό του δραγμού εξαφανίζεται γύρω στον 3ο – 4ο μήνα.

  • Το αυτόματο αντανακλαστικό της βαδίσεως: Όταν κρατούμε όρθιο το νεογνό, βηματίζει.

Υπάρχουν και άλλα νεογνικά αντανακλαστικά στα βρέφη, τα οποία μας δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση του νευρικού συστήματος του βρέφους.

Αισθητήρια όργανα

Η ανατομική διάπλαση των νευρικών απολήξεων και των αισθητηρίων οργάνων, είναι τόσο προηγμένη στο νεογνό, ώστε επιτρέπει σχεδόν πλήρη λειτουργικότητα.

Η ωρίμανση των αισθητηριακών λειτουργιών ακολουθεί την εξής σειρά:

  • Αφή

  • Γεύση

  • Όραση

  • Ακοή

  • Όσφρηση

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Ποιά είναι τα πιο σημαντικά νεογνικά αντανακλαστικά;

– Το αντανακλαστικό του Moro
– Το αντανακλαστικό του θηλασμού
– Το αντανακλαστικό της αναζητήσεως
– Το αντανακλαστικό του δραγμού
– Το αντανακλαστικό της βαδίσεως

Τι είναι το αντανακλαστικό του Moro ή εναγκαλισμού;

Εάν το μωρό βρίσκεται σε ύπτια θέση, ένας έντονος θόρυβος (π.χ. χτύπημα των παλαμών) προκαλεί απότομη έκταση, δηλαδή άνοιγμα και τέντωμα των χεριών, τα οποία στην συνέχεια κλείνουν σαν να πρόκειται κάποιον να αγκαλιάσουν. Είναι από τα πλέον γνωστά αντανακλαστικά και ελέγχεται πάντοτε από τον παιδίατροΦυσιολογικά εξαφανίζεται περί τον 3ο – 4ο μήνα (όχι αργότερα από τον 6ο μήνα).

paidiatros_logo

Η παιδίατρος Χρήστου Ελένη είναι μία έμπειρη γιατρός με έδρα τα βόρεια προάστια Αττικής για πάνω από 20 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε συμβουλές για τη μητέρα, τον πατέρα και όλη την οικογένεια. Διαβάστε για θεματολογίες όπως η εγκυμοσύνη, ο μητρικός θηλασμός, τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και τις ανάγκες του σε κάθε περίοδο.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!