Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν και να οδηγήσουν το θηλασμό σε αποτυχία, συνήθως είναι απλά και αντιμετωπίζονται από τη μητέρα την ίδια. Όπως έχουμε πει και στο κεφάλαιο “Τεχνική θηλασμού” πολλά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα αφορούν στη σωστή τοποθέτηση του βρέφους και τις στάσεις θηλασμού. Με την τήρηση των βασικών αρχών που έχουμε αναφέρει, η μητέρα μπορεί να τα αποφύγει.

Η ψυχολογία της μητέρας, η ανασφάλεια, η κούραση, το άγχος και γενικότερα η ψυχοσωματική καταπόνηση αποτελούν συχνές αιτίες που το αντανακλαστικό της εκροής του γάλακτος δεν ενεργοποιείται, εμποδίζοντας τη διαδικασία του θηλασμού.

Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που μπορεί να παρουσιαστούν και να προκαλέσουν προβλήματα στο θηλασμό για τη μητέρα και το νεογνό / βρέφος είναι :

  • Πρησμένο στήθος και συμφόρηση των μαστών.

  • Πόνος στις θηλές

  • Η απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου και το “πέτρωμα” του μαστού.

  • Ανατομικές ιδιαιτερότητες της μητέρας και του βρέφους.

  • Λοιμώξεις των μαστών.

  • Μυκητιάσεις των θηλών και θηλαίας άλου και του στόματος του βρέφους.


Πρησμένο στήθος

Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό (3η-7η ημέρα ), κατά τη

Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό (3η-7η ημέρα ), κατά τη Γαλακτογένεση ΙΙ, που υπάρχει αυξημένη παραγωγή γάλακτος και αυξημένη αιμάτωση, οι μαστοί μεγαλώνουν και γίνονται πιο σκληροί.

Αυτό είναι κάτι το οποίο συνήθως δεν πρέπει να ανησυχεί τη μητέρα, καθώς με την εισαγωγή στην επόμενη φάση, της εδραίωσης του θηλασμού, το στήθος αποσυμφορείται. Αρκεί βέβαια να υπάρχει καλή διαχείρηση της κατάστασης με συχνούς και αποτελεσματικούς θηλασμούς.

Η υπερφόρτωση των μαστών χαρακτηρίζεται από διόγκωση – πρησμένο στήθος – με τεντωμένο γυαλιστερό δέρμα, γενικευμένη ερυθρότητη και θερμότητα και στους δύο μαστούς, πόνο, ενώ συχνά υπάρχει δυσκολία στην προσκόλληση του μωρού στον μαστό. Εντούτοις, πρέπει να αναγνωρίζεται η σοβαρή υπερφόρτωση και η μητέρα να ζητήσει τη συμβουλή του γιατρού ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η μητέρα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θηλάζει συχνά το μωρό της, ώστε να αδειάζει το στήθος. Χρειάζεται η ίδια να έχει διδαχθεί τον τρόπο με τον οποίο το νεογέννητο θα συλλάβει σωστά την θηλή και την θηλαία άλω. Πριν το θηλασμό μπορεί να προκαλέσει εκροή του μητρικού γάλακτος κάνοντας μαλάξεις με ήπιο τρόπο με το χέρι, ώστε να ξεπρηστεί το στήθος και να μπορέσει το μωρό να συλλάβει τη θηλή.

Σε περίπτωση που το βρέφος δεν δείχνει αρκετό ενδιαφέρον για συχνό θηλασμό, η μητέρα μπορεί να αδειάσει το στήθος της με τον ίδιο τρόπο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα – εκτός από την ανακούφιση της μητέρας – τη συνέχιση της παραγωγής ικανοποιητικής ποσότητας γάλακτος, η οποία αναστέλλεται όταν το γάλα δεν απομακρύνεται από το στήθος.

Όταν υπάρχει αυξημένη παραγωγή γάλακτος και αυξημένη αιμάτωση, οι μαστοί μεγαλώνουν και γίνονται πιο σκληροί. Αυτό είναι κάτι το οποίο συνήθως δεν πρέπει να ανησυχεί τη μητέρα. Καθώς, με την εισαγωγή στην επόμενη φάση, της εδραίωσης, το στήθος αποσυμφορείται. Αρκεί βέβαια να υπάρχει καλή διαχείρηση της κατάστασης με συχνούς και αποτελεσματικούς θηλασμούς.


Πόνος στις θηλές

Ο πόνος στις θηλές προκαλείται κυρίως την κακή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, από λοιμώξεις και μύκητες. Μπορεί επίσης να ευθύνονται οι ανατομικές ιδιαιτερότητες του στόματος του βρέφους και ανατομικές ιδιαιτερότητες της θηλής της μητέρας. Αυτός είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους διακοπής του θηλασμού μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες.

Πιο συνηθισμένες αιτίες είναι :

  • Το μωρό έχει συλλάβει μόνο τη θηλή και όχι και τη θηλαία άλω.

  • Τα χείλη του βρέφους είναι ανεστραμμένα προς τα μέσα ερεθίζοντας τις θηλές και το δέρμα του μαστού.

  • Το μωρό απομακρύνεται απότομα από στήθος χωρίς να έχει σταματήσει πρώτα να θηλάζει.

  • Η υπερβολική χρήση σαπουνιού και άλλων σκευασμάτων που ερεθίζουν τη θηλή και προκαλούν έκζεμα.

Αντιμετώπιση

Η μητέρα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό κυρίως ελέγχοντας ότι το βρέφος έχει τοποθετηθεί και έχει συλλάβει σωστά τη θηλή και το μεγαλύτερο μέρος της θηλαίας άλω.

Επίσης :

  • Πριν από το θηλασμό η μητέρα βγάζει λίγο γάλα για να μαλακώσει το στήθος.

  • Ανάμεσα στα γεύματα η μητέρα μπορεί να επαλλείψει την θηλή με λίγο μητρικό γάλα το οποίο βοηθά στη λίπανση και την επούλωση της θηλής

  • Θηλασμός με τον υγιή μαστό στην αρχή.

  • Μετά το θηλασμό η μητέρα μπορεί στεγνώσει τη θηλή με το στεγνωτήρα των μαλλιών σε απόσταση περίπου 20 cm, για περίπου 2 με 3 λεπτά.

Απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου

Η απόφραξη κάποιου γαλακτοφόρου πόρου μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία σε τμήμα του μαστού και αίσθημα σκλήρυνσης (“πέτρωμα” στο στήθος). Η απόφραξη οφείλεται σε στάση του γάλακτος στο συγκεκριμένο σημείο, οπότε κάποιο κομμάτι πηκτού γάλακτος φράσσει τον πόρο. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα λόγω ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.

Η αντιμετώπιση είναι η συνέχιση του θηλασμού, εστιάζοντας στο καλό άδειασμα του στήθους. Βεβαίως, η σωστή προσκόλληση στον μαστό είναι προϋπόθεση για να αδειάσει. Ήπιες μαλάξεις της περιοχής, μετά από τοποθέτηση χλιαρών επιθεμάτων ή κατά την διάρκεια ζεστού λουτρού, και άμελξη με το χέρι μετά το τέλος του θηλασμού (ή και λίγο πριν). Έτσι, ώστε να διατηρείται η ροή του γάλακτος και να αδειάζει καλά το στήθος.

Επίσης, οι εναλλαγές θέσεων θηλασμού βοηθούν στην καλύτερη ροή του γάλακτος. Στην περίπτωση της απόφραξης οι ενέργειες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την ανακούφιση του πάσχοντος μαστού .

Η ξεκούραση της θηλάζουσας, η αποφυγή πιεστικών ρούχων και εσωρούχων βοηθούν στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ενώ, υπάρχει η άποψη πως η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρων οξέων από την μητέρα μέσω της διατροφής της, μπορεί να βοηθήσει.


Ανατομικές ιδιαιτερότητες

Οι ανατομικές ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον θηλασμό αφορούν τη μητέρα αλλά και το βρέφος.

Για παράδειγμα κάποια ιδιαιτερότητα στο στόμα του βρέφους (π.χ. μικρό στόμα, βραχύς χαλινός της γλώσσας, υψηλή υπερώα) μπορεί να ευθύνεται για τη λανθασμένη πρόσληψη της θηλής.

Όσον αφορά τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των μαστών, της θηλής και της θηλαίας άλου της μητέρας, μας απασχολούν συνήθως οι επίπεδες και οι εισέχουσες θηλές.

Σχετικά με την προετοιμασία των θηλών για το θηλασμό, γίνεται πριν από την τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, αντίθετα με παλαιότερες συστάσεις που υποστήριζαν την προετοιμασία των θηλών το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, η αποτελεσματική αντιμετώπιση κάποιας ανατομικής ιδιαιτερότητας των θηλών προϋποθέτει την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη προετοιμασία των θηλών κατά την διάρκεια της γαλουχίας και την σωστή τοποθέτηση του βρέφους στον μαστό.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ειδικός γιατρός θα παρέχει στη μητέρα την απαιτούμενη σωστή καθοδήγηση ώστε να επιτευχθεί ο θηλασμός.

Η σωστή προετοιμασία του στήθους και των θηλών, για την τοποθέτηση του βρέφους στο μαστό περιλαμβάνει ελαφριές μαλάξεις της θηλής και κρύων επιθεμάτων που θα τονώσουν το στυτικό ιστό, υποστηρικτική λαβή της μητέρας σε σχήμα U ή C (σαν σάντουϊτς), διάφορες ασκήσεις (όπως για παράδειγμα οι ασκήσεις Hoffman) και ειδικές συσκευές και βοηθήματα θηλασμού.


Λοιμώξεις και μυκητιάσεις

Η εμφάνιση μυκήτων στη θηλή της μητέρας μπορεί να συνοδεύεται από έντονο και βαθύ πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εμφανή στην περιοχή της θηλής, όπως υγρασία, κοκκίνισμα, φαγούρα ή κάψιμο αλλά μπορεί και να μην είναι εμφανή.

Παράλληλα, μύκητες μπορεί να εμφανιστούν και στο στόμα του μωρού, σαν μια λευκή γαλακτώδης πλάκα, που εξαπλώνεται εσωτερικά στις παρειές,τα ούλα ή και τα χείλη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί παράτριμμα – σύγκαμα – στην περιγεννητική περιοχή του μωρού.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο θηλασμός δεν διακόπτεται. Επίσης χρειάζεται προσοχή, γιατί οι μύκητες μπορεί να έχουν μεταδοθεί από άλλο μέλος της οικογενείας ή κατοικίδιο ζώο. Απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών και των ρούχων και εσωρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή του μαστού και εμφανίζεται συχνότερα τους πρώτους μήνες της γαλουχίας, αλλά και στην περίοδο του αποθηλασμού.

Οι ερεθισμένες θηλές και οι ραγάδες αποτελούν συνηθισμένη πύλη εισόδου των μικροβίων. Επίσης, όταν ο μαστός δεν αδειάζει τακτικά, είτε έχουμε υπερπαραγωγή γάλακτος μπορεί να προκληθεί μαστίτις. Iδίως όταν συνυπάρχουν κούραση, άγχος, πλημμελής διατροφή και κακή γενική υγεία της μητέρας.

Η μαστίτιδα εκδηλώνεται με πόνο τοπικά, ερυθρότητα και θερμότητα και γενικά συμπτώματα όπως πυρετό, αίσθημα κακουχίας, ρίγος κ.α. Αν η μητέρα αισθανθεί πόνο ή κάποιο από τα γενικά συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό χωρίς καθυστέρηση.

Η μαστίτιδα αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη. Εξίσου σημαντικό είναι το καλό άδειασμα του μαστού που πάσχει. Αυτό γίνεται με θηλασμό -που όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά επιβάλλεται στην περίπτωση της μαστίτιδας – είτε με άμελξη με αντλία ή με το χέρι. Η άμελξη με το χέρι συνιστάται να γίνεται και μετά τον θηλασμό του βρέφους για καλύτερο άδειασμα του στήθους.

Για να διευκολυνθεί η ροή του γάλακτος συνιστάται η τοποθέτηση ζεστής κομπρέσας ή το ζεστό μπάνιο πριν από τον θηλασμό. Eνώ, μετά τον θηλασμό τα κρύα επιθέματα μειώνουν τον πόνο και το τοπικό οίδημα.

Αν η μαστίτιδα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα του μαστού. Το απόστημα χρειάζεται χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

paidiatros_logo

Η παιδίατρος Χρήστου Ελένη είναι μία έμπειρη γιατρός με έδρα τα βόρεια προάστια Αττικής για πάνω από 20 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε συμβουλές για τη μητέρα, τον πατέρα και όλη την οικογένεια. Διαβάστε για θεματολογίες όπως η εγκυμοσύνη, ο μητρικός θηλασμός, τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και τις ανάγκες του σε κάθε περίοδο.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!