Ο μαστός, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό και περιέχει το μαστικό ή μαζικό αδένα.

Ο μαζικός αδένας αποτελείται από 15 – 20 αυτόνομους λοβούς (το σχήμα τους μοιάζει με σχήμα δέντρου). Κάθε λοβός αποτελείται από 20 – 40 λόβια και κάθε λόβιο από 10 – 100 λοβίδια ή αδενοκυψέλες.

Στις αδενοκυψέλες εκκρίνεται το γάλα και πιο συγκεκριμένα μέσα στους κυψελιδικούς αυλούς, όπου και αποθηκεύεται μέχρι την εκροή γάλακτος.

Τα στάδια αύξησης και ανάπτυξης του μαστικού αδένα ξεκινούν κατά την περίοδο που η γυναίκα είναι ακόμα έμβρυο (ο μαστικός αδένας είναι το μόνο όργανο που δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως κατά την γέννηση). Το επόμενο στάδιο ανάπτυξης είναι πριν την εφηβεία, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, κατά την έμμηνο ρύση, κατά την κύηση (παραγωγή γάλακτος). Τελευταίο στάδιο είναι η εμμηνόπαυση, όπου υπάρχει μείωση της έκκρισης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης από τις ωοθήκες και εκφύλιση των πόρων του μαστού.

Συγκεκριμένα, ο μαστός της γυναίκας αποτελείται από :

 • Στις κυψελίδες και τους κυψελιδικούς πόρους γίνεται η παραγωγή (έκκριση) του γάλακτος  όπου και αποθηκεύεται μέχρι το αντανακλαστικό ροής του γάλακτος να προκαλέσει την εξώθησή του.

 • Στους γαλακτοφόρους πόρους προωθείται το γάλα που παράγεται στις κυψελίδες. Αυτοί οι πόροι ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν μεγαλύτερους. Τελικά, κάθε λοβός έχει τον δικό του απεκκριτικό γαλακτοφόρο πόρο και καταλήγει σε μία από τις οπές (ανοίγματα) της θηλής του μαστού με τον δικό του εκφορητικό πόρο.

 • Κοντά στο στόμιο της θηλής, οι γαλακτοφόροι πόροι διαστέλλονται για να σχηματίσουν τα γαλακτοφόρα κολποειδή ή γαλακτοφόρους ληκύθους.

 • Στην θηλή του μαστού λοιπόν, υπάρχουν 15-20 ανοίγματα-οπές, μία για κάθε απεκκριτικό γαλακτοφόρο πόρο, όπου εκβάλλει το γάλα.

Τα στάδια αύξησης και ανάπτυξης του μαζικού αδένα, ξεκινούν από την εμβρυική ηλικια(όταν το έμβρυο είναι μόλις 8mm ). Στα θήλεα η ανάπτυξη συνεχίζεται κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας και με την έναρξη της εφηβείας, αυξάνει σε ένταση και ποσότητα.

Η ανάπτυξη των μαστών στην διάρκεια της εφηβείας αποτελεί ένα από τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου. Κατά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο επίσης επέρχονται αλλαγές.

Κατά την εγκυμοσύνη επέρχεται η πληρης μορφολογική ανάπτυξη και ωρίμανση του μαζικού αδένα, ενώ η λειτουργικότητα του, η γαλουχία δηλαδή, εδραιώνεται  τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη του θηλασμού. Το τελευταίο στάδιο των μεταβολών του μαστού, επέρχεται με την εμμηνόπαυση. Στην εμμηνόπαυση, υπάρχει μείωση της έκκρισης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης από τις ωοθήκες και εκφύλιση των πόρων του μαστού.

Εκτός από το αδενικό παρέγχυμα, δηλαδή το λειτουργικό τμήμα του μαζικού αδένα που ήδη περιγράψαμε, ο μαστός της γυναίκας αποτελείται από:

 • Δέρμα

 • Υποδόριο λίπος

 • Εκφορητικούς Πόρους

 • Θηλαία άλω

 • Αδένες του Montogomery

 • Θηλή

 • Γαλακτοφόρους Πόρους

 • Λοβούς, Λόβια, Αδενοκυψέλες

 • Αιμοφόρα Αγγεία

 • Νεύρα

 • Λεμφαγγεία

 • Μεσοπλεύριους Μύες

 • Μείζονα Θωρακικό Μυ

 • Μασχαλιαία απόφυση ή ουρά του Spence

thilasmos kai anatomia tou mastou

Το αδενικό παρέγχυμα αποτελεί το λειτουργικό τμήμα του μαστικού αδένα το οποίο περιέχει τους λοβούς, τα λόβια, τις αδενοκυψέλες και τους κυψελιδικούς αυλούς στους οποίους παράγεται το γάλα και αποθηκεύεται μέχρι το αντανακλαστικό ροής του γάλακτος να ενεργοποιήσει τα μυοεπιθηλιακά κύτταρα και με τη σύσπαση τους εξωθείται το μητρικό γάλα.

Οι σύνδεσμοι του Cooper είναι μακρόστενες ίνες συνδετικού ιστού και υποστηρίζουν το μαστό. Διέρχονται από την πρόσθια στιβάδα του περιμαστικού λίπους.

Το περιμαστικό λίπος είναι συνέχεια του υποδόριου λίπους και είναι αυτό που δίνει τον όγκο και το σχήμα του μαστού. Βρίσκεται ανάμεσα στο δέρμα και το μαστικό αδένα και τα κύτταρά τους βρίσκονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους μεταξύ των λοβίων και των γαλακτοφόρων αγωγών κάτω από το δέρμα.

Τα λεμφαγγεία δημιουργούν το λεμφαγγειακό δίκτυο του μαστού που αποχετεύει τη λέμφο σε δύο κατευθύνσεις, προς τα έξω στους μασχαλιαίους αδένες και προς τα έσω στους λεμφαδένες της έσω μαστικής αρτηρίας.

Τα νεύρα. Ηνεύρωση του μαστού γίνεται γίνεται από το μεσοπλευροβραχιόνιο νεύρο το θωρακοραχιαίο, το μακρύ θωρακικό ή νεύρο του Βell και από το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το δέρμα του μαστού είναι σχετικά λεπτό και διαφανές και συνδέεται στενά με το περιμαστικό λίπος. Στο μέσο περίπου της πρόσθιας επιφάνειας του μαστού βρίσκεται η θηλή.

Η θηλή που αποτελείται από τρία τμήματα, τη βάση, το μίσχο, και το πρόσωπο, περιβάλλεται από τη θηλαία άλω. Η θέση της θηλής δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από το βαθμό χαλάρωσης και το μέγεθος του μαστού. Ακόμα και στο χόριο του δέρματος των θέσεων αυτών υπάρχουν πολλές λείες μυϊκές ίνες, που προκαλούν σκλήρυνση(στύση) των μορφωμάτων αυτών κατά την τριβή ή το θηλασμό.

Η θηλαία άλως έχει καστανέρυθρο χρώμα όπως και η θηλή. Εκεί βρίσκονται οι αδένες του Montgomery οι οποίοι εκκρίνουν μια λιπαρή ουσία που βοηθά την παραγωγή γάλακτος και προστατεύει τη θηλή από τους ερεθισμούς κατά την περίοδο του θηλασμού.

Για να γίνουν καλύτερα αντιληπτά τα τμήματα της θηλής και η θηλαία άλως, μπορούμε να φανταστούμε σαν έναν κύλινδρο τη θηλή, που ακουμπά πάνω σε ένα μεγαλύτερο δίσκο, τη θηλαία άλω. Το μέρος με το οποίο ενώνεται η θηλή με τη θηλαία άλω είναι η βάση της θηλής, ο μίσχος είναι ο κορμός της θηλής και το πάνω μέρος της θηλής (που είναι σαν επίπεδος δίσκος) είναι το πρόσωπο.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!