Προλακτίνη

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη πολύ σημαντική στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Παράγεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και με την πτώση των επιπέδων προγεστερόνης (που εμποδίζει την έκκριση του γάλακτος), δρα ευνοώντας την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των κυψελίδων και των γαλακτοφόρων πόρων.

Η παραγωγή της προλακτίνης κατά τη Γαλακτογένεση ΙΙΙ εξαρτάται από τον ερεθισμό της θηλής (δεν γίνεται αυτομάτως από την υπόφυση όπως κατά τη Γαλακτογενεση ΙΙ). Καθώς το μωρό θηλάζει, ερεθίζονται οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στη θηλή και στη θηλαία άλω.

Το ερέθισμα με τη νευρική οδό μεταφέρεται στον υποθάλαμο και από εκεί στην υπόφυση στην οποία παράγεται η προλακτίνη. Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος η προλακτίνη μεταφέρεται στο μαστό. Εκεί, διεγείρονται τα εκκριτικά κύτταρα των κυψελίδων και ξεκινά η σύνθεση του γάλακτος από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στο αίμα της μητέρας.

antanaklastiko ths ekrohs galaktos

Προγεστερόνη

Η προγεστερόνη είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Δρα προωθητικά στην ανάπτυξη των γαλακτοκυττάρων, ενώ παράλληλα εμποδίζει την έκκριση γάλακτος από τα εκκριτικά κύτταρα του μαστού (παραγωγή γάλακτος).

Με την απομάκρυνση του πλακούντα κατά τον τοκετό έχουμε πτώση των επιπέδων της προγεστερόνης, οπότε δρα η προλακτίνη και έχουμε αυξημένη παραγωγή μητρικού γάλακτος (Γαλακτογένεση Ι).

Ωκυτοκίνη

Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης και είναι υπεύθυνη για την ροή του γάλακτος, προκαλώντας συσπάσεις στα μυοεπιθηλιακά κύτταρα των κυψελίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση γάλακτος μέσω των γαλακτοφόρων πόρων προς τη θηλή του μαστού.

Κατά την περίοδο του θηλασμού, όπως και η προλακτίνη, εκκρίνεται μετά από νευρικά ερεθίσματα κατά τη διέγερση της θηλής με τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού (αντανακλαστικό εκκροής γάλακτος).

Το άγχος και η κούραση είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την έκκριση ωκυτοκίνης. Αντίθετα, η ξεκούραση, η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση επηρεάζουν θετικά την έκκρισή της.

Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα έχουν έμμεσο ρόλο στη γαλακτογένεση, διεγείροντας την έκκριση προλακτίνης και άλλων ορμονών από την υπόφυση.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Πώς επηρεάζει η προλακτίνη τον μητρικό θηλασμό;

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη πολύ σημαντική στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Παράγεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και με την πτώση των επιπέδων προγεστερόνης (που εμποδίζει την έκκριση του γάλακτος), δρα ευνοώντας την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των κυψελίδων και των γαλακτοφόρων πόρων.

Πώς επηρεάζει τον μητρικό θηλασμό η προγεστερόνη;

Η προγεστερόνη είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Δρα προωθητικά στην ανάπτυξη των γαλακτοκυττάρων, ενώ παράλληλα εμποδίζει την έκκριση γάλακτος από τα εκκριτικά κύτταρα του μαστού (παραγωγή γάλακτος).

Πώς συμβάλλει η ωκυτοκίνη στην περίοδο της γαλουχίας;

Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης και είναι υπεύθυνη για την ροή του γάλακτος, προκαλώντας συσπάσεις στα μυοεπιθηλιακά κύτταρα των κυψελίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση γάλακτος μέσω των γαλακτοφόρων πόρων προς τη θηλή του μαστού.

Πώς επηρεάζουν τον μητρικό θηλασμό τα οιστρογόνα;

Τα οιστρογόνα έχουν έμμεσο ρόλο στην παραγωγή και έκκριση μητρικού γάλακτος, καθώς διεγείρουν την έκκριση άλλων ορμονών από την υπόφυση.

paidiatros_logo

Η παιδίατρος Χρήστου Ελένη είναι μία έμπειρη γιατρός με έδρα τα βόρεια προάστια Αττικής για πάνω από 20 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε συμβουλές για τη μητέρα, τον πατέρα και όλη την οικογένεια. Διαβάστε για θεματολογίες όπως η εγκυμοσύνη, ο μητρικός θηλασμός, τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και τις ανάγκες του σε κάθε περίοδο.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!