Βλαπτικοί παράγοντες πριν και κατά την εγκυμοσύνη

Με την τακτική μαιευτική παρακολούθηση θα διαπιστωθούν εγκαίρως τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γενικά η έγκαιρη αναγνώριση προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη στο έμβρυο ή στη μητέρα είναι πολύ σημαντική.

Η αργοπορημένη προσέλευση της εγκύου στον μαιευτήρα ή στο γυναικολόγο της μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη μαιευτική παρέμβαση και τη μη αποφυγή δυσάρεστων και ίσως πολύ σοβαρών καταστάσεων.

Αντίθετα, η έγκαιρη προσέλευση της εγκύου – και εδώ έγκειται σημαντικός ρόλος της εκπαίδευσης της μέλλουσας μητέρας – μπορεί να σώσει καταστάσεις και έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχή έκβαση της κύησης όσον αφορά το νεογνό και τη μητέρα (με ένα γερό μωρό και μια υγιή μητέρα).

Πριν από τη σύλληψη

Πολλοί παράγοντες που (δυνητικά) μπορεί να δράσουν βλαπτικά στο έμβρυο, προϋπάρχουν της συλλήψεως.

Όσον αφορά τους κοινωνικούς παράγοντες, το χαμηλό κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε κακή μαιευτική παρακολούθηση και πρόωρο τοκετό.

Η κακή διατροφή της μητέρας (υποσιτισμός ή περιοριστικές δίαιτες) μπορεί να οδηγήσει σε ενδομήτρια καθυστέρηση της αύξησης του εμβρύου.

Αλλά και η παχυσαρκία, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα υπέρταση της μητέρας, τοξιναιμία και ενδομήτρια καθυστέρηση της αύξησης.

Συνήθειες όπως η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν τη σύλληψη, θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι τη διάγνωση της εγκυμοσύνης και έχει δειχτεί ότι είναι βλαπτική για το έμβρυο.

Επίσης παράγοντες που σχετίζονται με την μητέρα ή τον πατέρα και  προϋπάρχουν της συλλήψεως, μπορεί να δράσουν βλαπτικά στο έμβρυο προκαλώντας ενδομήτρια καθυστέρηση της αύξησης, πρόωρο τοκετό, αποβολή, τοξιναιμία της κύησης κ.α.

Τέτοιοι παράγοντες είναι η ηλικία της μητέρας ή/και του πατέρα, βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό  και νοσήματα της μητέρας, όπως :

  • Σακχαρώδης διαβήτης

  • Σοβαρή αναιμία

  • Υπέρταση

  • Χρόνια νεφρική νόσος

  • Καρδιαγγειακή νόσος

Βλαπτικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια της κύησης

Βλαπτικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι:

  • Η κακή μαιευτική παρακολούθηση

  • Συγγενείς λοιμώξεις. Οι πιο συνηθισμένες συγγενείς λοιμώξεις είναι η σύφιλη, η τοξοπλάσμωση, η ερυθρά, ο μεγαλοκυτταροϊός και ο έρπης. Υπάρχουν όμως και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, που μπορούν να προκαλέσουν συγγενείς λοιμώξεις.

  • Ισοανοσοποίηση Rhesus ή ασυμβατότητα ομάδων. Συμβαίνει όταν η μητέρα είναι Rhesus αρνητική και το έμβρυο είναι Rhesus θετικό. Σε αυτή την περίπτωση, αντισώματα που κυκλοφορούν στο αίμα της μητέρας εισέρχονται στην κυκλοφορία του εμβρύου / νεογνού προκαλώντας καταστροφή των ερυθροκυττάρων του. Μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκό ύδρωπα, αναιμία, υπερχολερυθριναιμία (βαρύ νεογνικό ίκτερο).

  • Φάρμακα. Οι μηχανισμοί δράσης μέσω των οποίων επιδρούν τα φάρμακα και άλλοι βλαπτικοί παράγοντες στο έμβρυο μπορεί να είναι είτε άμεσοι είτε έμμεσοι. Έμμεσοι μηχανισμοί δράσης μπορεί να είναι μέσω της πλακουντιακής λειτουργίας και αιμάτωσης, μέσω κάποιας γενικότερης επίδρασης στον μητρικό οργανισμό, μέσω του πατρικού παράγοντα (π.χ. μεταβολές του γενετικού υλικού λόγω τοξικής δράσης ενός φαρμάκου).

  • Ακτινοβολία, μόλυνση περιβάλλοντος

  • Νοσήματα της μητέρας. Μητέρα και έμβρυο υπάρχουν σαν μια ενιαία οντότητα κι έτσι νοσήματα της μητέρας μπορεί, άλλοτε σε διαφορετικό βαθμό, να επηρεάσουν το έμβρυο. Αλλά και η θεραπευτική αντιμετώπισή τους που έχει σαν στόχο το μητρικό οργανισμό μπορεί να επηρεάσει και το έμβρυο. 

    Τα νοσήματα αυτά είναι:

  • Υπέρταση της μητέρας. Για την ιδανική αντιμετώπιση του προβλήματος, η υπερτασική ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται υπό ιατρική φροντίδα πριν από τη σύλληψη.

  • Προεκλαμψία – εκλαμψία. Η προεκλαμψία είναι ένα σύνδρομο που είναι γνωστό σαν υπέρταση προκαλούμενη από την εγκυμοσύνη. Κύριος στόχος της αντιμετώπισης της προεκλαμψίας είναι η αποφυγή της εξέλιξής της σε εκλαμψία η οποία είναι κατάσταση πολύ επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

  • Καρδιακή νόσος, θρομβοεμβολική νόσος. Η πιο συχνή μορφή καρδιοπάθειας στην κύηση είναι η ρευματική καρδιακή νόσος, με τις συγγενείς καρδιοπάθειες να κατέχουν την 2η θέση. Κάθε καρδιοπαθής γυναίκα πρέπει να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση από τον γυναικολόγο / μαιευτήρα και τον καρδιολόγο της.

  • Αιματολογικά προβλήματα. Όσον αφορά τις αναιμίες η πιο συχνή αναιμία της κύησης είναι η σιδηροπενική. Ειδική προσοχή και αντιμετώπιση χρειάζονται η ύπαρξη στίγματος δρεπανοκυτταρικής αναιμίας – δρεπανοκυτταρική νόσος και στίγματος μεσογειακής αναιμίας – μεσογειακή αναιμία

  • Λοιμώξεις ουροποιητικού (ουρολοιμώξεις). Χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση διότι οι έγκυες γυναίκες με βακτηριουρία και εν συνεχεία πυελονεφρίτιδα, παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό πρόωρου τοκετού.

  • Παθήσεις θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός) και άλλες ενδοκρινολογικές παθήσεις.

  • Επιληψία. Παρ’ ότι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων συγγενών ανωμαλιών, εν τούτοις η αντιεπιληπτική αγωγή δεν πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (με συχνό έλεγχο των επιπέδων του φαρμάκου στο αίμα), καθώς μια κρίση επιληψίας μπορεί να αποτελέσει πιο επικίνδυνη κατάσταση για το έμβρυο.

  • Μυασθένεια. Η μυασθένεια είναι μία αυτοάνοση νευρομυϊκή πάθηση, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση στη διάρκεια του τοκετού.

  • Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος. Μερικές φορές ο νεογνό μπορεί να παρουσιάσει το σύνδρομο “νεογνού μητέρας με Σ.Ε.Λ.”  Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται τους πρώτους 6 μήνες της ζωής.

  • Ηπατική νόσος. Τα ηπατικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στη διάρκεια της κύησης είναι οι  ήπιες διαταραχές ηπατικών δοκιμασιών που υποχωρούν μετά τον τοκετό, η ιογενής ηπατίτιδα, ενδοηπατική χολόσταση, οξεία λιπώδης νέκρωση ήπατος, κίρρωση ήπατος.

Επίσης οι βλαπτικές συνήθειες της μητέρας αποτελούν και βλαπτικούς παράγοντες για το έμβρυο και την κύηση:

  • Τοξικομανία

  • Αλκοόλ

  • Κάπνισμα

Όσον αφορά τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος, της κατανάλωσης οινοπνεύματος (αλκοόλ) και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, θα πρέπει να αναφερθούμε διεξοδικά. Διότι, και ευρέως διαδεδομένες είναι αυτές οι συνήθειες και έχουμε νεότερα επιστημονικά δεδομένα που μας εφιστούν πιο προσεκτικούς όσον αφορά τη χρήση τους – και όχι μόνο την κατάχρησή τους.

Αναφορικά με το κάπνισμα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν μια μητέρα καπνίζει ή εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα (καπνιστές στο περιβάλλον) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό μπορεί να γεννηθεί πρόωρα με χαμηλό βάρος γέννησης, να γεννηθεί μικρότερο από το φυσιολογικό για την ηλικία κύησης (small for date) ή να παρουσιάζει ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης (με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων κατά τη γέννηση και τη μετέπειτα υγεία του βρέφους και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου).

Επίσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών όπως είναι η χειλεοϋπερώειος σχιστία (λαγώχειλος, λυκόστομα) και συγγενών καρδιοπαθειών (κυρίως διαφραγματικών ελλειμμάτων).

Στην παιδική ηλικία παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα γνωσιακές διαταραχές (ειδικά στη γλώσσα, την ανάγνωση, το λεξιλόγιο κ.α.) καθώς και εναντιωματική συμπεριφορά, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα και ελλειμματική προσοχή.

Τέλος τα παιδιά μητέρων που καπνίζουν στην κύηση εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα ενδοκρινολογικές διαταραχές και αναπνευστικά προβλήματα.

Επομένως το επιθυμητό μήνυμα για την έγκυο μητέρα είναι:

Όχι κάπνισμα και όχι παθητικό κάπνισμα.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!