Η σωματική ανάπτυξη του βρέφους έχει αυξημένο ρυθμό σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικίες. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, το βάρος του βρέφους αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό. Ο ρυθμός αυτός μειώνεται σταδιακά τα επόμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα, το βάρος γέννησης του βρέφους να διπλασιάζεται κατά τον 4ο – 5ο μήνα και να τριπλασιάζεται περί το τέλος του πρώτου έτους.

Όσον αφορά το μήκος του σώματος κατά την διάρκεια του 1ου έτους της ζωής, το βρέφος αυξάνεται περίπου κατά 25 cm. Δηλαδή, με ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλη περίοδο της εξωμητρίου ζωής.

Τέλος, η περίμετρος της κεφαλής του βρέφους αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό.

Βρέφος και οδοντοφυΐα, νεογιλά δόντια

Όσον αφορά την αύξηση και την ωρίμανση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού κατά τη βρεφική ηλικία, το μυοσκελετικό σύστημα παρουσιάζει ταχύτερο ρυθμό αύξησης και διάπλασης.

Πρακτική σημασία, ιδίως για το πρώτο έτος της ζωής, έχει ο χρόνος οστεώσεως και συγκλίσεως των ραφών του κρανίου. Η πρόσθια πηγή (αυτό που ονομάζουμε “μαλακό ή απαλό” στο κεφαλάκι του μωρού) είναι αυτή που κυρίως μας ενδιαφέρει. Η οστέωση της πηγής αυτής αρχίζει από τις πρώτες μέρες της ζωής, γίνεται όμως αισθητή μετά τον έκτο μήνα. Συνήθως, μέχρι τον 18ο έχει ολοκληρωθεί.

Η έναρξη της οδοντοφυΐας είναι, επίσης, χαρακτηριστική κατάσταση της βρεφικής ηλικίας. Τα πρώτα νεογιλά δόντια ανατέλλουν συνήθως κατά τον έκτο μήνα (σπανίως κατά τον τέταρτο και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους).

Η οδοντοφυΐα είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχία, νευρικότητα, σιελόρροια και σε μερικά βρέφη ανορεξία. Η σιελόρροια αρχίζει τον 3ο – 4ο μήνα και το βρέφος βάζει στο στόμα τη γροθιά του και προσπαθεί να δαγκώσει καθετί βρει.

Πολύ συχνά η μητέρα ανακαλύπτει τα δόντια τυχαία.

Αρχικά, ανατέλλουν οι μέσοι τομείς (οι κοπτήρες), πρώτα οι δύο κάτω και μετά οι δύο άνω. Στη συνέχεια, οι πλάγιοι τομείς πρώτα οι άνω και έπειτα οι κάτω πλάγιοι. Μέχρι τον 18ο μήνα, εμφανίζονται και οι πρώτοι προγόμφιοι. Αφού ανατέλλουν οι 4 προγόμφιοι, εμφανίζονται οι κυνόδοντες μεταξύ του 16ου και του 24ου μήνα.

Τέλος, μεταξύ του 2ου και 3ου έτους εμφανίζονται οι δεύτεροι προγόμφιοι. Έτσι, ολοκληρώνεται η πρώτη προσωρινή οδοντοφυΐα, που αποτελείται από 20 νεογιλά δόντια.

Η μόνιμη οδοντοφυΐα, εμφανίζεται γύρω στο έκτο έτος ζωής του παιδιού. Η ανατολή των μόνιμων δοντιών ακολουθεί τη σειρά με την οποία πέφτουν τα νεογιλά (και είναι η ίδια σειρά με την οποία έχουν ανατείλει τα 20 νεογιλά δόντια). Κατά κανόνα προηγείται η ανατολή των πρώτων γομφίων (μόνιμα δόντια).

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

paidiatros_logo

Η παιδίατρος Χρήστου Ελένη είναι μία έμπειρη γιατρός με έδρα τα βόρεια προάστια Αττικής για πάνω από 20 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε συμβουλές για τη μητέρα, τον πατέρα και όλη την οικογένεια. Διαβάστε για θεματολογίες όπως η εγκυμοσύνη, ο μητρικός θηλασμός, τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και τις ανάγκες του σε κάθε περίοδο.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!