Στην νηπιακή ηλικία η αύξηση σε βάρος και μήκος επιβραδύνεται, ενώ το βρέφος στην διάρκεια των 12 μηνών έχει τριπλασιάσει το βάρος γέννησης. Μετά τον πρώτο χρόνο κερδίζει 200 – 250 γρ. ανά μήνα και στον 2ο -3ο χρόνο παίρνει βάρος ένα κιλό περίπου στο εξάμηνο.

Ανάλογη είναι και επιβράδυνση της αύξησης σε μήκος.  Από την στιγμή που το νήπιο αρχίζει να βαδίζει αλλάζει και η μορφολογία του σώματός του. Το σώμα μακραίνει, το λίπος ελαττώνεται, το μυϊκό σύστημα δυναμώνει και ο σκελετός αναπτύσσεται περισσότερο.

Παιδί: Ψυχοκινητική εξέλιξη του Νηπίου

Όπως και στην βρεφική ηλικία ξεχωρίζουμε την εξέλιξη αυτή του παιδιού σε τομείς. Αυτοί είναι η κινητικότητα (αδρή),  χειρισμοί (λεπτή κινητικότητα), η ακοή – η ομιλία και η αντίληψη – κοινωνικότητα.

Στον τομέα της (αδρής)  κινητικότητας το παιδί θα βαδίσει μόνο του (συνηθισμένη ηλικία 12 -16 μηνών).

Αργότερα θα αρχίσει να τρέχει, να σταματάει, να κάθεται κάτω και να σηκώνεται μόνο του.

Να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκαλιά, να ανασηκώνεται στις μύτες των δακτύλων του,  ενώ στα 3,5 χρόνια θα μπορεί να ανέβει και να κάνει ποδήλατο με τρεις ρόδες (τρίκυκλο).

Θα μπορεί να αλλάζει πόδια στο ανέβασμα της σκάλας, να πηδάει στο ένα πόδι (3,5 – 4 χρονών), να αλλάζει πόδια στο κατέβασμα της σκάλας.

Όσον αφορά τους χειρισμούς (λεπτή κινητικότητα), εξελίσσονται παράλληλα με την ικανότητα βάδισης και μετακίνησης. Στην ηλικία των 12 – 18 μηνών, όχι μόνο πιάνει αντικείμενά χρησιμοποιώντας τον δείκτη και τον αντίχειρα καλά σπρώχνει, τραβάει ή χτυπάει αντικείμενα όπως εκείνο θέλει.

Μετά τους 24 μήνες οι κινήσεις των χεριών αποκτούν μεγαλύτερη ακρίβεια. Παίζοντας με τους κύβους τοποθετεί αρχικά  δύο κύβους τον ένα πάνω στον άλλον, ανάλογα με την ηλικία του, αργότερα 8 -10.

Επίσης, στην αρχή μουτζουρώνει με το μολύβι. Στη συνέχεια, ζωγραφίζει σταυρό, μετά κύκλο (γύρω στα 3 χρόνια).

Όσον αφορά την εξέλιξη της ομιλίας μετά τον χρόνο εμφανίζονται οι πρώτες λέξεις.

Αρχικά λέει “μαμά” ή “μπαμπά” με νόημα και σιγά – σιγά αυξάνεται ο αριθμός των λέξεων που χρησιμοποιεί. Η εξέλιξη της ομιλίας είναι αρχικά αργή και  προοδευτική, γι’ αυτό οι γονείς θα περιμένουν με υπομονή, χωρίς να πιέζουμε το παιδί να μαθαίνει πολλά.

Το επόμενο στάδιο στην εξέλιξή της ομιλίας είναι να συνδυάζει δύο λέξεις, ενώ αργότερα θα χρησιμοποιεί φράσεις με τρεις ή περισσότερες λέξεις. Πολλές φορές το παιδί πάνω στο παιχνίδι του, μιλά ακαταλαβίστικα,  σαν να μιλάει ή φωνάζει σε φανταστικό συνομιλητή ή στα παιχνίδια του.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

paidiatros_logo

Η παιδίατρος Χρήστου Ελένη είναι μία έμπειρη γιατρός με έδρα τα βόρεια προάστια Αττικής για πάνω από 20 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε συμβουλές για τη μητέρα, τον πατέρα και όλη την οικογένεια. Διαβάστε για θεματολογίες όπως η εγκυμοσύνη, ο μητρικός θηλασμός, τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και τις ανάγκες του σε κάθε περίοδο.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!