Η ανάπτυξη του μαζικού αδένα όπως έχουμε πει, ξεκινά από πολύ νωρίς. Από όταν η μέλλουσα μητέρα είναι ακόμα έμβρυο – και πρόκειται να γεννηθεί από τη δική της μητέρα. Η ανάπτυξη συνεχίζεται στην παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου πραγματοποιείται η πλήρης μορφολογική ανάπτυξη και και ωρίμανση του αδενικού επιθηλίου.

Η προετοιμασία των μαστών για τον μητρικό θηλασμό ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι μαστοί μεγαλώνουν, οι θηλές προβάλλουν περισσότερο και η άλλως μεγαλώνει και παίρνει ακόμα πιο σκούρο χρώμα (αυτό βοηθά το νεογνό / βρέφος να την αναγνωρίσει ευκολότερα).

Αυτές οι αλλαγές οφείλονται στην αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των κυττάρων που συντελλούν στην παραγωγή γάλακτος και το θηλασμό. Κατά το δεύτερο μισό της κύησης ξεκινά η παραγωγή πρωτογάλατος. Την διαδικασία αυτή που ξεκινάει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης την ονομάζουμε γαλακτογένεση.

Για την καλύτερη κατανόηση του θηλασμού και της γαλακτοφορίας, αναφέρουμε ότι πριν την εδραίωση του θηλασμού, στον οργανισμό της μητέρας συμβαίνουν αλλαγές. Αυτές αφορούν την ικανότητα της μητέρας να παράγει γάλα και να θηλάζει το μωρό της. Η ικανότητα της μητέρας αυτή, ξεκινά να αναπτύσσεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, με τη γαλακτογένεση.

Στο μηχανισμό αυτό της παραγωγής και έκκρισης μητρικού γάλακτος, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ορισμένες ορμόνες όπως η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα, η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη.

Στη διατήρηση του μητρικού θηλασμού επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το αντανακλαστικό της εκροής γάλακτος.

Γαλακτογένεση

Συγκεκριμένα, η γαλακτογένεση ξεκινά από το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, ακολουθείται από την εδραίωση της γαλουχίας και παρουσιάζει τρεις φάσεις :

  • Γαλακτογένεση Ι (ή εκκριτική διαφοροποίηση)

  • Γαλακτογένεση ΙΙ (ή εκκριτική ενεργοποίηση)

  • Γαλακτογένεση ΙΙΙ (ή γαλακτοποίηση)

 Γαλακτογένεση Ι

Κατά τη Γαλακτογένεση Ι τα μαζικά επιθηλιακά κύτταρα διαφοροποιούνται σε γαλακτοκύτταρα, κύτταρα δηλαδή ικανά να συνθέσουν το μητρικό γάλα (εκκριτική διαφοροποίηση). Ξεκινά μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, ενώ στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης τα μαζικά επιθηλιακά κύτταρα παράγουν πρωτόγαλα ή πύαρ.

Λόγω όμως της αυξημένης συγκέντρωσης προγεστερόνης, αναστέλλεται η άφθονη παραγωγή γάλακτος και η έκκριση πρωτογάλακτος πριν τον τοκετό. Το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης παρ’ ολα αυτά, είναι συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρείται σε ορισμένες στιγμές έκκριση πρωτογάλακτος από τη θηλή της εγκύου.

Με τον τοκετό και την απομάκρυνση του πλακούντα, μειώνονται τα επίπεδα προγεστερόνης και δρα η προλακτίνη.

Γαλακτογένεση ΙΙ

Γαλακτογένεση ΙΙ είναι η φάση που ξεκινά 30-40 ώρες μετά τον τοκετό, οπότε έχουμε άφθονη παραγωγή γάλακτος συνοδευόμενη από αλλαγές της σύστασής του.

Μετά τον τοκετό, λόγω της πτώσης των επιπέδων προγεστερόνης κυριαρχεί η δράση της προλακτίνης (που παράγεται μόνο από την υπόφυση σε αυτό το στάδιο). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό   με την αυξημένη αιμάτωση προκαλούν για τις επόμενες 40 – 90 ώρες (3η – 4η μέρα) από τον τοκετό, πληρότητα στο στήθος της μητέρας.

Σ’αυτήν την περίοδο η παραγωγή του γάλακτος θ’ αρχίσει ανεξάρτητα από το συχνό άδειασμα του στήθους από το μωρό.

Το βρέφος εν τούτοις χρειάζεται να τοποθετείται συχνά και σωστά στο στήθος, διότι με το συχνό άδειασμα θα αποφευχθεί η υπερφόρτωση. 

Γαλακτογένεση ΙΙI

Η Γαλακτογένεση ΙΙΙ, (γαλακτοποίηση και εδραίωση) ξεκινά μετά την 3η μέρα από τον τοκετό  και χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μεταβατικού γάλακτος (4η-14η μέρα), που συνεχίζει με τη μετάβαση σε ώριμο γάλα (μετά την 14η μέρα). Σ’αυτήν τη φάση η  παραγωγή της προλακτίνης, η οποία διεγείρει την παραγωγή γάλακτος, αλλά και της ωκυτοκίνης, εξαρτάται από τον συχνό ερεθισμό της θηλής και δεν γίνεται πλέον αυτόματα από την υπόφυση. Επομένως, η παραγωγή και η έκκριση του γάλακτος απ’τον μαστό αυξάνεται με τους συχνούς θηλασμούς.

Είναι σημαντικό επίσης, ότι η παραγωγή του μητρικού γάλακτος και η διατήρηση του μητρικού θηλασμού βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και τη ζήτησης. Δηλαδή όσο περισσότερο θηλάζει το βρέφος και όσο περισσότερο το στήθος της μητέρας αδειάζει, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Στη φάση αυτή οι ορμόνες που επηρεάζουν την παραγωγή και την εκροή γάλακτος από το στήθος (αντανακλαστικό της εκροής γάλακτος – προλακτίνη, ωκυτοκίνη) σταματούν να παράγονται αυτόματα από τον οργανισμό της μητέρας. Η παραγωγή και η έκκριση γάλακτος (και συνεπώς η διατήρηση του θηλασμού), πλέον εξαρτώνται από το πόσο θηλάζει το μωρό.

Αυτό συμβαίνει ως εξής:

Με τον θηλασμό, διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στη θηλή και την άλω στέλνοντας ερεθίσματα μέσω της νευρικής οδού στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Ο υποθάλαμος διεγείρει τον πρόσθιο και τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης και από τον πρόσθιο λοβό παράγεται προλακτίνη, ενώ από τον οπίσθιο ωκυτοκίνη.

Η προλακτίνη δρα διεγείρωντας την παραγωγή του γάλακτος, ενώ η ωκυτοκίνη βοηθά στην έξοδο του μητρικού γάλακτος από τους μαστούς. Αυτό ονομάζεται αντανακλαστικό εκροής γάλακτος και είναι μιά διαδικασία που προκαλείται κατά τον θηλασμό και για όσο η μητέρα θηλάζει. Δηλαδή, όσο περισσότερο  πίνει το μωρό και όσο το στήθος αδειάζει τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. 

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!