Το δώρο του θηλασμού

 

Ο θηλασμός είναι η ολοκλήρωση του κύκλου της αναπαραγωγής – η βιολογική μοίρα της γυναίκας – που τη φέρνει κοντά στο θαύμα της δημιουργίας. Από τη φύση, η θρέψη του παιδιού, συνεχίζεται από τη μητέρα του και μετά τη γέννησή του.

Ενισχύει τον ψυχικό δεσμό μητέρας και παιδιού, τη σχέση αγάπης και τρυφερότητας που φυσιολογικά αναπτύσσονται και κατά την κυοφορία.
Αυτά τα λόγια είχε γράψει η Θέμις Ζάχου, η παιδίατρος / νεογνολόγος που έκανε έργο ζωής τη διάδοση του μητρικού θηλασμού και υπήρξε η Ελληνίδα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην υποστήριξη του θηλασμού.

Μεταξύ άλλων, αναδιοργάνωσε τη μονάδα θηλασμού και την τράπεζα Ανθρώπινου Γάλακτος – και τη μοναδική τράπεζα στον κόσμο που διαθέτει πύαρ (πρωτόγαλα, κατάλληλο για τα πρόωρα νεογέννητα χαμηλού βάρους) – στο Γ.Ν. Μαιευτήριο “Έλενα Βενιζέλου” και συνέβαλε στη δημιουργία της πρώτης Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού.

 

Πόσο σημαντικός είναι για το βρέφος;

 

Τόσο σημαντική υπόθεση είναι ο θηλασμός, αναντικατάστατο δώρο της φύσης στη μητέρα, το μωρό και την οικογένεια, που και χωρίς να ισχύουν οι ιδανικές συνθήκες (π.χ. καπνίζουσα μητέρα) τα οφέλη για το μωρό και τη μητέρα είναι και πάλι πολύ περισσότερα.

 

Το μητρικό γάλα

 

Το μητρικό γάλα αποτελεί αδιαμφισβήτητα την ιδανική φυσική τροφή, εφόσον είναι φτιαγμένο έτσι από τη φύση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ανθρώπου. Είναι ένα ανεκτίμητο δώρο που μπορεί να προσφέρει μια μητέρα στο παιδί της, ανέξοδα, με μόνη προϋπόθεση την αγάπη της και τη θυσία από το χρόνο της και τις προσωπικές της ενασχολήσεις, όχι όμως χωρίς ανταπόδοση.

 

Θηλάζουν σήμερα οι μητέρες;

 

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση τω