Το μητρικό γάλα έχει την ιδιότητα, ανάλογα με την ηλικία του μωρού, την ώρα της ημέρας αλλά και τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας να αλλάζει σύσταση, γεύση και μυρωδιά. Έτσι το βρέφος εκτίθεται σε μια ποικιλία γευστικών ερεθισμάτων, πριν το ίδιο γευτεί τις πρωτες στερεές τροφές.

Η μητέρα λοιπόν, οφείλει να έχει ισορροπημένη διατροφή, όπως έκανε και στην περίοδο της εγκυμοσύνης, και μάλιστα όταν – ιδανικά – το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με το μητρικό γάλα, οι διατροφικές και θερμιδικές ανάγκες της μητέρας είναι παρόμοιες με αυτές του 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το νεογέννητο, και έτσι μια ισορροπημένη διατροφή θα διευκολύνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος και θα διατηρήσει σωστές διατροφικές συνήθειες, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η μητέρα πρέπει να καταναλώνει υγρά ανάλογα με το αίσθημα της δίψας της και να παραμένει ενυδατωμένη. Ενδεικτικά, το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, συστήνει η ημερήσια κατανάλωση υγρών να ανέρχεται περίπου στα 13 ποτήρια.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση καφεΐνης (π.χ. καφές, τσάι) πρέπει να περιορίζεται στα 200 mg την ημέρα και ιδανικά να αποφεύγεται.

Οι ενεργειακές ανάγκες μιας θηλάζουσας μητέρας δεν είναι υπερβολικά αυξημένες. Μπορεί κανείς να υπολογίσει τις προσφερόμενες θερμίδες ημερησίως, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι η μέση ενεργειακή πυκνότητα ανά 100 ml μητρικού γάλακτος είναι 67 θερμίδες. Δηλαδή, μια μητέρα που για παράδειγμα παράγει ημερησίως 800 ml γάλακτος, χρειάζεται:

 (800/100)*67= 536 θερμίδες ημερησίως

Η γυμναστική σε συνδυασμό με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή την απώλεια βάρους και λίπους (εάν είναι αυτός ο στόχος), που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σταδιακή απώλεια βάρους, μέχρι 2 κιλά το μήνα φαίνεται πως δεν επηρεάζουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Η ήπια άσκηση για 45 λεπτά ημερησίως θεωρείται συμβατή με τον θηλασμό.

Όσον αφορά τη διατροφή και τη γυμναστική, πρέπει οι οδηγίες να δίνονται ξεχωριστά για κάθε θηλάζουσα γυναίκα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση.

Διατροφικές ανάγκες της μητέρας σε θρεπτικά συστατικά

 • Ασβεστιο : Όπως και στη διάρκεια της κύησης, η μητέρα καλείται να καταναλώνει τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι κλπ.

  Σε περίπτωση που η μητέρα έχει κάποια αλλεργία στα γαλακτοκομικά ή ακολουθεί χορτοφαγικό διαιτολόγιο, μπορεί να προσλαμβάνει το απαιτούμενο ασβέστιο από άλλα τρόφιμα (πλούσια σε ασβέστιο) όπως φρούτα (βερίκοκα), λαχανικά (μπρόκολο), ταχίνι, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα) κλπ.

  Εάν η θηλάζουσα δεν συμπληρώνει 1000 mg ασβεστίου ημερησίως, συστήνεται η συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου είτε από εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα (όπως χυμοί, δημητριακά), είτε από φαρμακευτικά συμπληρώματα διατροφής (τα συμπληρώματα ασβεστίου που προέρχονται από θρυμματισμένα κοχύλια καλό είναι να αποφεύγονται καθώς μπορεί να περιέχουν μόλυβδο).

 • Βιταμίνες : Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνες εξαρτάται από τη διατροφή της μητέρας. Η διαροφή της μητέρας πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες τις οποίες πρέπει να προσλαμβάνει από μια ποικιλία τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας (λευκό και κόκκινο), ψάρια, ξηρούς καρπούς, αυγά, γαλακτοκομικά κλπ.

  Εάν η πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων προέρχονται από μια ισορροπημένη διατροφή, η θηλάζουσα δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει συμπληρώματα διατροφής. Αντιθέτως, θηλάζουσες που ακολουθούν διαιτολόγιο με αποκλεισμό τροφών, όπως η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, ή χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, θα χρειαστούν κατόπιν ιατρικής συμβουλής συμπληρώματα διατροφής.

  Το μητρικό γάλα, παρ’ ότι είναι μια υπερτροφή, δεν περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νεογνικού σκελετού καθώς διευκολύνει την την απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τη χορήγηση βιταμίνης D σε μορφή σταγόνων σε όλα τα θηλάζοντα νεογνά / βρέφη.

 • Μέταλλα και ιχνοστοιχεία :

  Η ποσότητα σιδήρου που εκκρίνεται στο μητρικό γάλα είναι πολύ μικρή και ως εκ τούτου η ανάγκη για λήψη επιπλέον σιδήρου και φυλλικού οξέος δεν είναι μεγάλη.

  Παρ’ όλα αυτά το ιώδιο περνά στο μητρικό γάλα και είναι απαραίτητο για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του βρέφους. Έτσι, η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ιώδιο και η κατανάλωση ιωδιούχου άλατος (όχι υπερκατανάλωση), είναι απαραίτητη, διαφορετικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής είναι αναγκαία η χρήση συμπληρώματος ιωδίου.

  Γενικά μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποιητική πρόσληψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς αυτά περιέχονται σε όλες τις κατηγορίες τροφών.

 • Πρωτεΐνες : Τα επίπεδα πρωτεϊνών στο μητρικό γάλα δεν επηρεάζονται από το αν η μητέρα προσλαμβάνει πρωτεΐνη.

  Ωστόσο, συνιστάται η πρόσληψη επιπλέον 25 γραμμαρίων ημερησίως.

 • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα : Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για την  ανάπτυξη του εγκεφάλου του νεογνού / βρέφους. Η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε ω 3 λιπαρά οξέα όπως λιπαρά ψάρια (κυρίως μικρά, όπως η σαρδέλα, για την αποφυγή πρόσληψης βαρέων μετάλλων) και ξηροί καρποί όπως καρύδια, αμύγδαλα και λιναρόσπορος.

Θηλασμός και διατροφή – γυμναστική 

Η γυμναστική σε συνδυασμό με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή την απώλεια βάρους και λίπους (εάν είναι αυτός ο στόχος), που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ήπια άσκηση για 45 λεπτά ημερησίως είναι συμβατή με το θηλασμό και σε συνδυασμό με περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μπορούν να οδηγήσουν στην σταδιακή απώλεια βάρους, όπου μέχρι 2 κιλά το μήνα δεν επηρεάζουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Όσον αφορά τη διατροφή και τη γυμναστική, πρέπει οι οδηγίες να συστήνονται ξεχωριστά για κάθε άτομο καθώς διαφέρουν οι ανάγκες και οι προτιμήσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τέλος, κάθε μητέρα που βρίσκεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, είναι σημαντικό να τρέφεται σωστά. Μάλιστα αυτές οι περίοδοι αποτελούν την ιδανική αφορμή για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

paidiatros_logo

Η παιδίατρος Χρήστου Ελένη είναι μία έμπειρη γιατρός με έδρα τα βόρεια προάστια Αττικής για πάνω από 20 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε συμβουλές για τη μητέρα, τον πατέρα και όλη την οικογένεια. Διαβάστε για θεματολογίες όπως η εγκυμοσύνη, ο μητρικός θηλασμός, τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και τις ανάγκες του σε κάθε περίοδο.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!