Ο μητρικός θηλασμός για να στεφθεί με επιτυχία πρέπει να υπάρξει κάποια προετοιμασία. Αυτή, ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα η έγκαιρη ενημέρωση της μητέρας. Έτσι ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει τι να περιμένει, ποιές είναι οι επιλογές που έχει, ώστε να ξεκινήσει και να εξελιχθεί με επιτυχία ο μητρικός θηλασμός.

Μητρικός Θηλασμός: 10 βήματα για επιτυχία

Η Unicef, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν δημοσιεύσει έναν οδηγό 10 βημάτων για επιτυχία. Αυτός ο οδηγός απευθύνεται τόσο σε υποψήφιους, αλλά και σε επαγγελματίες υγείας και όλες τις εγκαταστάσεις κλινικών και νοσοκομείων που προσφέρουν υπηρεσίες μητρότητας και νεογνικής φροντίδας.

Η Unicef, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν δημοσιεύσει έναν οδηγό 10 βημάτων για επιτυχία. Αυτός ο οδηγός απευθύνεται τόσο σε υποψήφιους γονείς, αλλά και σε επαγγελματίες υγείας και όλες τις κλινικές και νοσοκομεία που περιλαμβάνουν μαιευτικά – γυναικολόγικά τμήματα – υπηρεσίες μητρότητας και νεογνικής φροντίδας.

  1. Ύπαρξη πολιτικής του νοσοκομείου / κλινικής / ιατρείου, γραπτώς, για το μητρικό θηλασμό και για την οποία ενημερώνεται συνεχώς το υγειονομικό προσωπικό.
  2. Εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και προσόντα να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή.
  3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και πως να τον διαχειριστούν.
  4. Παροχή βοήθειας στις μητέρες ώστε να υπάρξει επαφή δέρμα-με-δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό και να μπορέσουν να θηλάσουν μέσα στην πρώτη ώρα από τον τοκετό (όσο το δυνατόν γρηγορότερα).
  5. Εκπαίδευση των μητέρων πώς να θηλάζουν και πως να διατηρούν τη γαλουχία ακόμη και αν πρέπει να χωριστούν με το μωρό τους.
  6. Αποκλειστική τροφή του νεογνού να είναι το μητρικό γάλα και να μην χορηγούνται  υγρά ούτε συμπλήρωμα με ξένο γάλα, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει ιατρική ένδειξη.
  7. Εφαρμογή της πρακτικής της συνδιαμονής, δηλαδή παραμονή του βρέφους στο δωμάτιο νοσηλείας της μητέρας – 24 ώρες το εικοσιτετράωρο – κατά τη διαμονή τους στο μαιευτήριο.
  8. Ενθάρρυνση των μητέρων να θηλάζουν τα μωρά τους,όποτε το ζητήσουν, χωρίς να υπάρχει ωράριο.
  9. Αποθάρρυνση για τη χορήγηση τεχνητών θηλών, όπως πιπίλες ή μπιμπερό, σε θηλάζοντα βρέφη.
  10. Ίδρυση ομάδων υποστηρικτικών προς τον μητρικό θηλασμό και παραπομπή των μητέρων σε αυτές.

Συνεπώς, η προετοιμασία για το μητρικό θηλασμό ξεκινά από την περίοδο της και αφορά κυρίως την ενημέρωση αλλά και την εκπαίδευση των γυναικών, οικογενειών και υποψήφιων μητέρων, και της κοινωνίας ώστε να γίνει γνωστή και αντιληπτή η σημαντικότητα του θέματος για την ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, οικογενειών και ως συνέπεια της κοινωνίας – 3ο βήμα.

Συνεπώς, η προετοιμασία για το μητρικό θηλασμό ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αφορά κυρίως την ενημέρωση αλλά και την εκπαίδευση των γυναικών, οικογενειών, υποψήφιων μητέρων και γενικότερα της κοινωνίας.Έτσι, ώστε να γίνει γνωστή και αντιληπτή η σημαντικότητα του θέματος για την ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, οικογενειών και κατά  συνέπεια της κοινωνίας – 3ο βήμα.

Πρώτος Θηλασμός

Ο πρώτος θηλασμός επίσης – που πρέπει να γίνεται μέσα στην πρώτη ώρα από τον τοκετό – είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θέτει τα θεμέλια για την εδραίωση της επιτυχημένης γαλουχίας.

Η μητέρα, θα πρέπει να γνωρίζει γι’ αυτό, ώστε να είναι σε θέση να το ζητήσει από τους γιατρούς του μαιευτηρίου και να έρθει σε πρώτη επαφή “δέρμα με δέρμα” με το μωρό της, αμέσως μετά τον τοκετό – 4ο βήμα.

Κατά την επαφή μητέρας – νεογνού δέρμα με δέρμα, το νεογνό τοποθετείται αμέσως μετά τον τοκετό γυμνό πάνω στο στήθος της μητέρας του και ενστικτωδώς ηρεμεί (εδώ παίζει ρόλο και ο χτύπος της καρδιάς της μητέρας, που από έμβρυο έχει συνηθίσει). Αν αφεθεί ελεύθερο σιγά-σιγά μετακινείται κοντά στο μαστό και ξεκινά να θηλάζει.

Η πρώτη αυτή επαφή αμέσως μετά τον τοκετό υποστηρίζεται και μετά από καισαρική τομή, εφόσον η μητέρα και το νεογνό έχουν σταθεροποιηθεί και υπάρχει ενημερωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Θηλασμός – Συνδιαμονή μητέρας βρέφους

Η συνδιαμονή μητέρας και βρέφους – που σημαίνει την παραμονή του βρέφους στο δωμάτιο νοσηλείας της μητέρας για όλο το 24ωρο, κατά τη διαμονή τους στο μαιευτήριο – είναι πολύ σημαντικό βήμα για επιτυχία στο θηλασμό. Είναι επίσης το αμέσως επόμενο για το οποίο θα πρέπει να είναι ενήμερη η μητέρα, ώστε να είναι σε θέση να το ζητήσει από τους γιατρούς.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι με τη συνδιαμονή, οι μητέρες αισθάνονται πιο σίγουρες και γίνονται πιο ικανές να φροντίσουν το μωρό τους, σε σύγκριση με μητέρες που δεν είχαν συνδιαμονή, και επίσης ότι ευνοείται ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού και τίθενται οι βάσεις για την οικογενειακή ζωή.

Συμπερασματικά, το μυστικό της επιτυχίας του μητρικού θηλασμού (και σχέσης μητέρας – βρέφους) ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης, με την ενημέρωση και εκπαίδευση της μητέρας και θεμελιώνεται με τις πρακτικές των πρώτων ημερών κατά τη διαμονή στο μαιευτήριο.

Προετοιμασία των θηλών 

Το πρώτο στάδιο της γαλακτοφορίας είναι προετοιμασία των μαστών. Είναι μια διαδικασία που ξεκινά από την αρχή της εγκυμοσύνης, από το ίδιο το σώμα, η φροντίδα της φύσης που προετοιμάζει το δώρο αυτό του μητρικού θηλασμού.

Από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το στήθος αρχίζει να αυξάνει σε μέγεθος και οι θηλές να σκουραίνουν και να μεγαλώνουν. Προς τα μέσα του δευτέρου τριμήνου ξεκινά η παραγωγή πρωτογάλατος, το οποίο μπορεί να αρχίσει να εκκρίνεται από τις θηλές σε κάποιες περιπτώσεις, προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

Η μητέρα θα πρέπει μόνο να φροντίσει για την καθαριότητα των θηλών με το καθημερινό της μπάνιο, χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια, που πιθανώς να έχει ακούσει, με κίνδυνο να τραυματιστεί το στήθος και οι θηλές.

Ειδική φροντίδα θα χρειαστεί μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις με σαφείς ανατομικές δυσμορφίες. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας, καθώς με ειδικές τεχνικές και την κατάλληλη καθοδήγηση του γιατρού και ειδικού σε θέματα μητρικού θηλασμού μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

paidiatros_logo

Η παιδίατρος Χρήστου Ελένη είναι μία έμπειρη γιατρός με έδρα τα βόρεια προάστια Αττικής για πάνω από 20 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε συμβουλές για τη μητέρα, τον πατέρα και όλη την οικογένεια. Διαβάστε για θεματολογίες όπως η εγκυμοσύνη, ο μητρικός θηλασμός, τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και τις ανάγκες του σε κάθε περίοδο.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!