ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο της ενδομήτριας ανάπτυξης και εξέλιξης του ανθρώπου ως εμβρύου, είναι πολύ σημαντική η συστηματική παρακολούθηση της εγκύου γυναίκας και του κυήματος έως και τον τοκετό.

Αυτή την ποιοτική φροντίδα για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό την ονομάζουμε περιγεννητική φροντίδα ή περίθαλψη.

Η περιγεννητική φροντίδα βελτιώνεται όλο και περισσότερο από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά η περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα καθώς και τα προβλήματα του νεογνού.

Με την πρόοδο γενικότερα της ιατρικής επιστήμης και ειδικότερα των μεθόδων της μαιευτικής, έχουν μειωθεί τα περιγεννητικά συμβάματα (δηλαδή συμβάντα) κυρίως αυτά που οφείλονται σε κακώσεις στον τοκετό είτε σε υποξία του νεογνού.

Αιτίες περιγεννητικών συμβαμάτων είναι : 

 • Το χαμηλό βάρος γέννησης – συνήθως αποτέλεσμα προωρότητας.

 • Βλάβες του Κ.Ν.Σ. – αποτέλεσμα ενδομήτριας υποξίας ή τραυματικής βλάβης κατά τις ωδίνες ή τον τοκετό.

 • Συγγενείς ανωμαλίες του νεογέννητου

 • Αρρώστιες της μητέρας

 • Μη προσεκτική αγωγή του τοκετού ή τραυματικός τοκετός

 • Άγνωστες αιτίες – πολλές φορές δεν βρίσκεται καμία φανερή αιτία.

Ποιοί είναι όμως οι τρόποι με τους οποίους ασκείται η περιγεννητική φροντίδα – περίθαλψη; 

Προϋπόθεση και κύριος τρόπος για να ασκηθεί η περιγεννητική φροντίδα, είναι η τακτική μαιευτική παρακολούθηση.

Μόνο έτσι μπορούμε να εξακριβώσουμε τα σημεία και συμπτώματα, τα οποία δηλώνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.

Ταυτόχρονα η εκπαίδευση των μητέρων είναι εξίσου σημαντική, ώστε να είναι σε θέση να απευθυνθούν έγκαιρα στον μαιευτήρα γυναικολόγο τους.

Όσον αφορά την εκπαίδευση της μέλλουσας μητέρας, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της περιγεννητικής φροντίδος.

Η αποτελεσματικότητα αυτής της εκπαίδευσης είναι μεγαλύτερη όταν αυτή αρχίσει πριν την εγκυμοσύνη ή στις αρχές της.

Ιδιαίτερα μητέρες με κοινωνικά ή άλλα προβλήματα χρειάζεται να προσεγγίζονται πολύ νωρίς και εί δυνατόν όπως είπαμε πριν την εγκυμοσύνη.

Εδώ έρχεται ο ρόλος των υπευθύνων παραγόντων της πολιτείας, ώστε να προσεγγίσουν τις εγκύους με αυξημένους παράγοντες κινδύνου (π.χ. για πρόωρο τοκετό) και να τύχουν ειδικής φροντίδας από την αρχή, ακόμη και όταν η εγκυμοσύνη φαίνεται να είναι φυσιολογική.

Γυναικολογική παρακολούθηση 

Αυτός που είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της κύησης και ο πιο κατάλληλος να δώσει τις σωστές συμβουλές στην έγκυο γυναίκα είναι ο μαιευτήρας της, είτε στο ιατρείο του είτε στο νοσοκομείο.

Έτσι η γυναίκα όταν εμφανίσει καθυστέρηση της περιόδου πρέπει να απευθυνθεί στο μαιευτήρα / γυναικολόγο.

Η έγκαιρη εξέταση (ακόμα και όταν η εγκυμοσύνη έχει διαπιστωθεί με ένα θετικό τεστ) χρειάζεται αφ’ ενός για να αποκλειστεί η εξωμήτριος κύηση και αφ’ ετέρου για τον ακριβέστερο καθορισμό της αναμενόμενης ημερομηνίας τοκετού (όταν γίνει υπερηχογράφημα κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, η απόκλιση στην εκτίμηση της ηλικίας κύησης δεν είναι περισσότερο από μερικές ημέρες).

Εφ’ όσον διαπιστωθεί εγκυμοσύνη, η παρακολούθηση γίνεται αρχικά μηνιαίως και στην συνέχεια συχνότερα, οπωσδήποτε  σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα που θα ορίσει ο μαιευτήρ-γυναικολόγος.

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 εβδομάδες από την τελευταία έμμηνο ρύση και ένα τελειόμηνο νεογνό θα γεννηθεί ανάμεσα στην 37η και 42η εβδομάδα.

Κατά την αρχική επίσκεψη της επιτόκου γυναίκας στο γιατρό, εκτός από το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα της ζητηθεί (αρχικώς) ένας εργαστηριακός έλεγχος. Ορισμένες από τις εξετάσεις αυτές (αιματολογικές, ούρων και άλλες) θα επαναληφθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, θα γίνει ο πρώτος υπερηχογραφικός έλεγχος για να φανεί το ζων έμβρυο, η ηλικία κύησης και η θέση του εμβρύου.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του υπερηχογραφήματος σε συγκεκριμένες ηλικίες κύησης.

Επίσης κατά την πρώτη επίσκεψη θα ενημερωθεί η έγκυος για συμπτώματα τα οποία, εάν παρατηρηθούν, θα πρέπει να αναφέρει στο μαιευτήρα της :

 • Αιμορραγία από τον κόλπο

 • Συνεχείς εμέτους ή πυρετό

 • Κεφαλαλγία έντονη ή συνεχής

 • Διαφυγή υγρών από τον κόλπο

 • Κοιλιακό πόνο

 • Οιδήματα στο πρόσωπο και τα χέρια

 • Συχνουρία ή δυσουρία (πόνος κατά την ούρηση)

 • Διαταραχές οράσεως

Αυτά τα συμπτώματα και άλλα  για τα οποία, ανάλογα με την περίπτωση, θα ενημερωθεί η έγκυος από τον μαιευτήρα της, σχετίζονται με κάποιες καταστάσεις της εγκύου που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του εμβρύου ή σε πρόωρο τοκετό, αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!