Κατά την περίοδο του θηλασμού και της εγκυμοσυνης η χρήση φαρμάκων από τη μητέρα θα πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που είναι πολύ απαραίτητα. Φυσικά, η λήψη φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται εν γνώσει του γιατρού που παρακολουθεί τη μητέρα και κατόπιν ιατρικής συνταγής.
Διευκρινίζεται ότι στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε στη λήψη φαρμάκων από τη μητέρα κατά την περίοδο του μητρικού θηλασμού.
Η πλειοψηφία των φαρμάκων που λαμβάνει η μητέρα, τελικά μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα και κατ’ επέκταση στο μωρό. Σε γενικές γραμμές πολλά φάρμακα είναι συμβατά με τον θηλασμό και μπορεί να συνεχιστεί η χρήση τους από τη μητέρα στην περίοδο της γαλουχίας.
Τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, απορροφούνται από τη μητέρα μέσω του γαστρεντερικού της σωλήνα, εισέρχονται στο πλάσμα της μητέρας. Από το πλάσμα της μητέρας περνούν στο μητρικό γάλα και τελικά απορροφώνται από τον γαστρεντερικό σωλήνα του μωρού.
Τα φάρμακα, ανάλογα με τη γνώση που υπάρχει από μελέτες όσον αφορά τη χρήση τους κατά την περίοδο του θηλασμού και αν αυτά τελικά αποτελούν κίνδυνο για το βρέφος, χωρίζονται σε :
Πλέον Ασφαλή. Τα φάρμακα που θεωρούνται πλέον ασφαλή για χρήση κατά την περίοδο της γαλουχίας, λαμβάνονται από ευρύ αριθμό θηλαζουσών, έχουν υπάρξει αντικείμενο μελετών και έχει αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος δημιουργίας βλαβης στο βρέφος είναι ελάχιστος.
Ασφαλή. Τα ασφαλή παρ’ ότι έχουν μελετηθεί σε μικρό αριθμό θηλαζουσών δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες.
Μετρίως Ασφαλή. Τα μετρίως ασφαλή δεν βασίζονται σε δεδομένα ερευνών και ο κίνδυνος παρενεργειών είναι πιθανός.
Πιθανόν Επικίνδυνα. Για τα πιθανόν επικίνδυνα υπάρχουν ενδείξεις κινδύνου για το θηλάζον βρέφος ή την παραγωγή γάλακτος.
Αντενδείκνυνται. Για τα φάρμακα που αντενδείκνυνται για χρήση κατά την περίοδο του θηλασμού, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σοβαρός και τεκμηριωμένος κίνδυνος για το βρέφος.
Είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στα φάρμακα / συμπληρώματα που μπορεί να λάβει μια θηλάζουσα χωρίς ιατρική συνταγογράφηση, να έχει λάβει πρώτα ιατρική συμβουλή (ακριβώς για το λόγο ότι μπορεί να τα θεωρήσει ακίνδυνα χωρίς να είναι). Κάποια από τα πιο συνηθισμένα είναι :
Βαλεριάνα → Μετρίως ασφαλής μέχρι 9 γραμμάρια (2 γρ. σε ξηρή μορφή).
Πρόπολη → Μετρίως ασφαλής, πιθανότητα πυροδότησης αλλεργιών.
Εχινάκια → Μετρίως ασφαλής.
Λεκιθίνη → Ασφαλής.
St John’s Wort (Βαλσαμόχορτο) → Ασφαλές, μπορεί να μειώσει τη δράση από άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα.
Εκχύλισμα σπόρων Grapefruit → Χρησιμοποιείται για καθαριστικό / αντισηπτικό των θηλών, κυκλοφορεί σε σταγόνες και πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται διαλυμένο σε νερό.
Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσον αφορά την κατηγορία τους, είναι τα εξής :
Αναλγητικά – Αντιφλεγμονώδη : Η περιστασιακή χρήση ορισμένων φαρμάκων αυτής της κατηγορίας από τη μητέρα όπως είναι η ιβουπροφαίνη, και η παρακεταμόλη δεν δημιουργεί προβλήματα στο βρέφος.Καλό είναι η χρήση ασπιρίνης, ινδομεθακίνης και μεφαιναμικού οξέος να αποφεύγονται.
Αντιβιοτικά : Πολλά αντιβιοτικά δεν αποτελούν κίνδυνο, καθώς είτε δεν απορροφούνται είτε απορροφούνται σε ασήμαντες ποσότητες από το πεπτικό σύστημα του βρέφους.
Η αμοξυκιλλίνη + κλαβουλανικό οξύ, η κεφοταξίμη, κλαριθρομυκίνη θεωρούνται ασφαλή για το βρέφος κατά τη λήψη τους από τη μητέρα. Επίσης υπάρχουν τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα που θεωρούνται ασφαλή για το βρέφος κατά τη χρήση του από τη μητέρα (όπως είναι η μικοναζόλη).
Αντιεπιληπτικά : Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα γενικά δεν αποτελούν αντένδειξη κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, επιβάλλεται όμως ο τακτικός έλεγχος και προσδιορισμός των επιπέδων τους στη μητέρα και το μωρό.
Κορτιζόνη : Η μεθυλπρεδνιζολόνη χρησιμοποιείται χωρίς προβλημα έως 8 mg την ημέρα. Έως αυτή τη δοσολογία ανιχνεύεται στο αίμα σε πολύ μικρά επίπεδα.
Θυρεοειδικές ορμόνες : Οι θυρεοειδικές ορμόνες (θυροξίνη) θεωρούνται ασφαλή φάρμακα με την προϋπόθεση ότι γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας της μητέρας.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ
Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!
Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας...να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη ...να καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς...και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου ...νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..
Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.
'Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας παιδιά.
Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα) και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!
Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους....διότι για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο....
Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα.....μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!
Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Καθημερινές |
Πρωί 10:00 - 13:00 |
Απόγευμα 17:30 - 21:00 |
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού |
Στοιχεία Επικοινωνίας
- Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι (Λεωφόρος Κηφισίας)
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
