Οι πρώτες κινήσεις του νεογνού είναι μαζικές, ασύντακτες και άσκοπες. Από τον 2ο μήνα οι κινήσεις γίνονται πιο πολύμορφες και ταχείες. Συν τω χρόνω, καθώς καθώς ωριμάζει το νευρικό σύστημα, οι κινήσεις αυτές χαλιναγωγούνται και γίνονται σκόπιμες, εκούσιες, βουλητικές.

Σημαντικό μέρος της ψυχοκινητικής εξέλιξης ενός παιδιού πραγματοποιείται μέσα στον πρώτο χρόνο.

Αν και η ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού είναι ενιαία, μπορούμε για απλούστευση να την κατατάξουμε σε τομείς, όπως είναι:

 • H αδρή κινητικότητα

 • Λεπτή κινητικότητα και χειρισμοί

 • Ακοή και ομιλία

 • Αντίληψη και κοινωνικές σχέσεις

Οι ικανότητες του παιδιού σε καθένα από αυτούς του τομείς εξελίσσονται σταδιακά και τα στάδια αυτής της εξέλιξης, που ονομάζονται ορόσημα ή σταθμοί εξέλιξης, είναι τα ίδια σε όλα τα παιδιά. Γίνονται δηλαδή, με μία καθορισμένη αλληλουχία. Είναι δυνατόν, όμως, να παρατηρηθούν σημαντικές διαφορές στο χρόνο ανάπτυξης των διαφόρων ικανοτήτων από το ένα παιδί στο άλλο.

Για παράδειγμα (όσον αφορά την κινητική εξέλιξη), ένα παιδί πρώτα θα μάθει να κάθεται και μετά θα μπορεί να σηκωθεί όρθιο μόνο του. Τέλος θα περπατήσει. Η ηλικία, όμως, που θα καθίσει ή θα βαδίσει, διαφέρει από παιδί σε παιδί.

Σε κάποια παιδιά είναι δυνατόν μία ικανότητα να καθυστερήσει να αποκτηθεί για λίγους μήνες σε σχέση με άλλες, είναι σπάνιο όμως αυτή η καθυστέρηση να υπάρχει σε όλες τις ικανότητες.

Για να αναπτυχθεί μία ικανότητα πρέπει να έχει ωριμάσει το νευρικό σύστημα ως προς αυτήν. Η σταδιακή ωρίμανση του νευρικού συστήματος συνεπάγεται την ανάπτυξη δυνατοτήτων. Οι δυνατότητες αυτές γίνονται επιδεξιότητες, δηλαδή ικανότητες, εφ’ όσον δοθούν στο παιδί οι κατάλληλες ευκαιρίες, η κατάλληλη εξάσκηση.

Η επίδραση του περιβάλλοντος που παρέχει στο παιδί τις κατάλληλες ευκαιρίες, είναι σημαντική και στον τομέα της κινητικής εξελίξεως του παιδιού, όπως και στην πνευματική και την ψυχική του εξέλιξη.

Εάν δεν δοθούν οι ευκαιρίες για την εξάσκηση των δυνατοτήτων του παιδιού στην κατάλληλη μάλιστα ηλικία, οι δυνατότητες θα καθυστερήσουν να προαχθούν σε ικανότητες. Από την άλλη μεριά, καμιά εξάσκηση δεν μπορεί να δημιουργήσει ικανότητα εάν δεν υπάρχει η αντίστοιχη νευρική ωρίμανση. Για παράδειγμα, δεν θα μπορέσει ένα παιδί να καθίσει χωρίς υποστήριξη ή να βαδίσει, εάν δεν είναι ακόμη ώριμο το νευρικό του σύστημα.

Θα αναφερθούμε σε ορισμένα ορόσημα που αφορούν τους τομείς που προαναφέραμε, της ψυχοκινητικής εξέλιξης του παιδιού.

Η κυριότεροι σταθμοί της κινητικής εξελίξεως του βρέφους είναι:

 • Κλαίει και τρομάζει στους δυνατούς θορύβους

 • Λέει φωνήεντα (α, ο , ου)

 • Γελάει δυνατά

 • Συνδέει  συλλαβές: μα-μά, μπα–μπά, ντα-ντα

 • Προφέρει  μία–δύο λέξεις με έννοια

Αντίληψη και Κοινωνικότητα Βρέφους

 • Προσηλώνει τα μάτια του στο πρόσωπο που του μιλάει.

 • Χαμογελάει, όταν του μιλούν

 • Αναζητά ένα παιχνίδι, όταν το χάνει. Γελά, όταν ένα άτομο κρύβεται και επανεμφανίζεται

 • Παίζει με τα χέρια “κουπεπέ” και “κάνει παλαμάκια”

 • Κάνει “αντίο”, στέλνει φιλί, αντιλαμβάνεται την έννοια ορισμένων ερωτήσεων (π.χ. “που είναι το παπούτσι σου”)

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

paidiatros_logo

Η παιδίατρος Χρήστου Ελένη είναι μία έμπειρη γιατρός με έδρα τα βόρεια προάστια Αττικής για πάνω από 20 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε συμβουλές για τη μητέρα, τον πατέρα και όλη την οικογένεια. Διαβάστε για θεματολογίες όπως η εγκυμοσύνη, ο μητρικός θηλασμός, τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και τις ανάγκες του σε κάθε περίοδο.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!