Για να κατανοήσετε καλύτερα την ορθή τεχνική, και κατ’ επέκταση τις θέσεις θηλασμού, θα ξεκινήσουμε εξηγώντας τις θηλαστικές κινήσεις, τα αντανακλαστικά του νεογνού, καθώς και το αντανακλαστικό εκροής γάλακτος.

Στη συνέχεια, θα εξηγήσουμε ποια είναι σωστή τεχνική για την εφαρμογή του βρέφους στο στήθος και τις στάσεις θηλασμού.

Αντανακλαστικά του νεογέννητου και οι θέσεις θηλασμού

Το μωρό για να θηλάσει θα αξιοποιήσει με αθέλητο και αυτοματοποιημένο τρόπο ορισμένα αντανακλαστικά, που ο Θεός του έχει χαρίσει από την ώρα που γεννιέται.

Το πρώτο είναι το αντανακλαστικό της αναζήτησης. Με αυτό θα αναζητήσει τον μαστό (και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η όσφρηση). Με το άγγιγμα της παρειάς (μάγουλο) του μωρού, είτε του άνω χείλους του από την θηλή, το βρέφος στρέφει το πρόσωπό του προς τη μεριά του ερεθίσματος. Aνοίγει το στόμα του διάπλατα, κατεβάζοντας τη γλώσσα του στη βάση του στόματος και πέρα από το όριο των ούλων και της κάτω γνάθου ούτως ώστε να συλλάβει τη θηλή.

Ταυτόχρονα το βρέφος ενστικτωδώς (όταν π.χ. η μύτη του βρίσκεται στο ύψος της θηλής του μαστού), θα κάνει έκταση της κεφαλής προς τα πίσω οπότε η μητέρα του δεν έχει παρά να δώσει με γρηγοράδα μια μικρή ώθηση στο κεφαλάκι του (το οποίο κρατάει πίσω από τον αυχένα). Έτσι, ώστε αυτό να συλλάβει τη θηλή και το μεγαλύτερο μέρος της θηλαίας άλω.

Στην συνέχεια, όταν το μωρό συλλάβει το μαστό με τα χείλη και τη γλώσσα, συγκρατεί και ωθεί βαθιά στη στοματική κοιλότητα μεγάλο μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω και τις υποκείμενες σε αυτή γαλακτοφόρους ληκύθους, ασκώντας σε αυτήν αρνητική πίεση. Έτσι η άκρη της θηλής, εκτείνεται μέχρι το σημείο της ένωσης της σκληρής με τη μαλακή υπερώα στον ουρανίσκο του μωρού (υπερώα = ουρανίσκος).

Η πίεση που ασκείται στον ουρανίσκο του βρέφους από την άνω επιφάνεια της θηλής εκλύει το αντανακλαστικό του θηλασμού. Τις θηλαστικές δηλαδή κινήσεις που που αρχικά έιναι δυνατές και γρήγορες και ακολουθούνται από κινήσεις κατάποσης, όταν το γάλα αρχίσει να ρέει. Το βρέφος σε αυτή τη φάση έχει να συνδυάσει τις λειτουργείες τη απομυζησης – αναρρόφησης, κατάποσης και αναπνοής.

Ο μαστός της μητέρας και το αντανακλαστικό εκροής γάλακτος

Αφού το βρέφος συλλάβει το μαστό, προσκολληθεί σε αυτόν και αρχίσει τις θηλαστικές κινήσεις, έχουμε την απελευθέρωση του γάλακτος από τους αδένες του μαστού, μέσω του αντανακλαστικού εκροής γάλακτοςmilk ejection reflex ή let down reflex.

Το αντανακλαστικό αυτό εκλύεται από τη διέγερση της θηλής αλλά και από ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα της μητέρας. Ακόμα, και με την σκέψη του βρεφους της και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

antanaklastiko ths ekrohs galaktos
  • Καθώς το παιδί θηλάζει, ερεθίζονται οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στη θηλή και στη θηλαία άλω.

  • Το ερέθισμα με τη νευρική οδό μεταφέρεται στον εγκέφαλο, στον υποθάλαμο και από εκεί στην υπόφυση.

  • Από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης (αδενοϋπόφυση) εκκρίνεται η προλακτίνη και από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης η (νευροϋπόφυση) η ωκυτοκίνη. Οι ορμόνες αυτές, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μεταφέρονται στο μαστό.

  • Με την προλακτίνη διεγείρονται τα εκκριτικά κύτταρα των κυψελίδων του μαστού και ξεκινά η σύνθεση του γάλακτος.

  • Με την ωκυτοκίνη, τα μυοεπιθηλιακά κύτταρα των κυψελίδων συσπώνται και το γάλα προωθείται στους γαλακτοφόρους πόρους → γαλακτοφόρους ληκύθους → θηλή → παιδί.

  • Όσο διαρκεί ο θηλασμός, η νευροενδοκρινική αυτή λειτουργία που περιγράψαμε συνεχίζεται. Η μεγαλύτερη ποσότητα του γάλακτος παράγεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Όσο η ροή του γάλακτός είναι μεγάλη, το βρέφος σπάνια κάνει παύσεις. Καθώς συνεχίζεται ο θηλασμός, μειώνεται η ροή του γάλακτος και υπάρχουν μεγαλύτερες παύσεις από το βρέφος.

Στο τέλος του κύκλου του θηλασμού, έχουμε ένα χαλαρό πιπίλισμα από το βρέφος (συναισθηματικός θηλασμος ή μη θρεπτικό πιπίλισμα), κατά το οποίο, το μωρό κρατάει το μαστό στο στόμα του συνήθως χωρίς να υπάρχει ροή γάλακτος. Αν και, που και που, καταπίνει μικρές γουλιές.

Οι στάσεις θηλασμού όπως και ο τρόπος που πιάνει το βρέφος τη θηλή, η έγκαιρη και σωστή αναγνώριση ότι το βρέφος πεινάει, η συχνότητα των γευμάτων και η παρακολούθηση του βρέφους που θηλάζει, είναι πολύ σημαντικά.

Η σωστή τεχνική θηλασμού θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.

Καθοριστικής σημασίας είναι ο τρόπος που το βρέφος πιάνει τη θηλή και την θηλαία άλω. Ο λανθασμένος τρόπος πρόσφυσης στον μαστό μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και να οδηγήσει τελικά στον πρόωρο απογαλακτισμό :

 

λανθασμένη πρόσφυση → μειωμένη πρόσληψη γάλακτος – πληγωμένες θηλές → ελάττωση της παραγωγής γάλακτος – απογοήτευση της μητέρας → απογαλακτισμός

Εφαρμογή του βρέφους στο στήθος

Αφού το μωρό τοποθετηθεί μπροστά στη μητέρα, η μητέρα αγγίζει με τη θηλή της το πάνω χείλος του μωρού ή τη μύτη του. Έτσι, ώστε να ενεργοποιηθεί το αντανακλαστικό της αναζήτησης και το βρέφος να ανοίξει καλά το στόμα του.

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το στόμα του βρέφους έχει εφαρμόσει σωστά στη θηλή και θηλάζει εάν:

  • Το βρέφος έχει πιάσει με το στόμα του όχι μόνο τη θηλή αλλά και τη θηλαία άλω ή μέρος της. Σε περίπτωση που η θηλαία άλως της μητέρας είναι μεγάλη, να είναι ορατό μόνο το πάνω μέρος και όχι το κάτω μέρος της (θηλαίας άλου).

  • Το βρέφος έχει ανοίξει καλά το στόμα του (μεγάλη γωνία ανάμεσα στο πάνω και το κάτω χείλος, βλ. εικόνα).

  • Τα χείλη του μωρού είναι ανεστραμμένα προς τα έξω (καλή εφαρμογή – αεροστεγής)

  • Τα ρουθούνια του μωρού είναι ανοιχτά, ώστε να μπορεί να αναπνεύσει καλά. H μύτη να είναι κοντά στο στήθος (αρκεί να υπάρχει τόση απόσταση, όση να περνάει μια τρίχα, ανάμεσα στο στήθος και τη μύτη του βρέφους).

  • Οι κινήσεις που αποδεικνύουν ότι μωρό καταπίνει, είναι εμφανείς. Οι καταποτικές κινήσεις αποτελούν απόδειξη ότι το μωρό θηλάζει αποτελεσματικά.

  • Οι κινήσεις της κάτω γνάθου του στόματος του βρέφους, είναι εμφανείς κατά την διαδικασία απομύζησης του γάλακτος.

Αυτή η εικόνα αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα της ορθής εφαρμογής του βρέφους στο στήθος της μητέρας
H φωτογραφία αποτελεί παράδειγμα τέλειας εφαρμογής του βρέφους στο στήθος

Στάσεις θηλασμού

Θέσεις θηλασμού υπάρχουν πάνω από 40 και κάποιες είναι πιο διαδεδομένες, ενώ κάποιες άλλες όχι. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η καλύτερη στάση θηλασμού είναι αυτή που βολεύει την κάθε μαμά. Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το θηλασμό, την ώρα που θηλάζει το βρέφος και τις φορές που θα θηλάσει τη μέρα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές, που βοηθούν και διευκολύνουν τη μητέρα και το βρέφος και μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις θέσεις θηλασμού:

  • Η μητέρα κάθεται ή ξαπλώνει σε αναπαυτική θέση.

  • Το κεφάλι και ο αυχένας του μωρού στηρίζονται σταθερά. Η μητέρα κατευθύνει το μωρό προς το μαστό και όχι το αντίθετο.

  • Υποστήριξη του μαστού με τον αντίχειρα στο πάνω μέρος του μαστού και τα υπόλοιπα δάχτυλα του χεριού κάτω από το μαστό. Έτσι, ώστε να σχηματίζουν το γράμμα C. Με τον τρόπο αυτό, τα δάχτυλα είναι μακριά από τη θηλαία άλω και αφήνουν αρκετό χώρο στο μωρό, για να τοποθετήσει σωστά το στόμα του.

  • Το μωρό έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος.

  • Η κοιλιά του μωρού να ακουμπά στην κοιλιά της μητέρας. Η μύτη του να βρίσκεται στο ύψος της θηλής και το πηγούνι του ν’ακουμπά στο κάτω μέρος του στήθους.

  • Το βρέφος μπορεί να θηλάσει όταν κοιμάται ελαφρά ή μόλις έχει ξυπνήσει.

  • Εάν το μωρό κλαίει έντονα, η μητέρα πρέπει πρώτα να το ηρεμήσει. Αφού σταματήσει το κλάμα να το τοποθετήσει στο μαστό.

oi staseis tou thilasmou

Στάσεις θηλασμού – Προτεινόμενες

  • Καθιστή θέση. Είναι η πιο συνηθισμένη στάση θηλασμού. Η μητέρα μπορεί να βάλει ένα μαξιλάρι στα γόνατά της, για να είναι το μωρό πιο κοντά στο στήθος. Το μωρό ξαπλωμένο στο πλάι με την κοιλιά του να ακουμπά την κοιλιά της μητέρας και το πρόσωπό του να αντικρίζει το στήθος.

    Στις πρωτοτόκες μητέρες, αρχικά διευκολύνει να κρατούν το κεφαλάκι του μωρού από τον αυχένα (ο αντίχειρας να βρίσκεται πίσω από το ένα αυτί και τα υπόλοιπα δάχτυλα εκτείνονται και συγκρατούν τον αυχένα πίσω από το άλλο αυτί).

    Με το άλλο της χέρι η μητέρα υποβαστάζει το στήθος μετα δάχτυλά της σε σχήμα C ή U (ο αντίχειρας στο πάνω μέρος του μαστού και σε μικρή απόσταση από τη θηλαία άλω, και τα υπόλοιπα 4 δάχτυλα κάτω από αυτόν, προς τα πίσω και σε απόσταση από τη θηλαία άλω).

  • Στάση κλασική ή θέση λίκνου. Είναι η πολύ διαδεδομένη καθώς χρησιμοποιείται συχνά από τις θηλάζουσες. Η μητέρα με τον πήχη και το μπράτσο υποστηρίζει τον αυχένα και το κεφάλι του βρέφους.

  • Στάση ξαπλωτή. Πιθανώς κατάλληλη για τις πρώτες μέρες που η μητέρα δεν μπορεί να καθίσει πιο όρθια. Με την προϋπόθεση ότι μπορούν να αναγνωριστούν τα σημάδια σωστής πρόσληψης της θηλής από το βρέφος.

  • Στάση αντίστροφης αγκαλιάς. Προτεινόμενη για μητέρες που θηλάζουν πρώτες φορές καθώς το κεφάλι και ο αυχένας του βρέφους υποστηρίζεται καλά από το χέρι της μητέρας.

  • Στάση Rugby ball. Η θέση αυτή μπορεί να διευκολύνει τις μητέρες που έχουν μεγάλο στήθος ή έχουν γεννήσει με καισαρική τομή.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Ευγενία Λούπη

Εξαιρετική γιατρός και υπέροχος άνθρωπος! Προστάτης άγγελος για τις μικρές μας! Την εμπιστευόμαστε τυφλά!

Ευγενία Λούπη
Αγγελική Πετροπούλου

Θέλετε μια παιδίατρο που να είναι επαγγελματίας…να προσεγγίζει τα παιδιά με νοιαξιμο και αγάπη …να  καταλαβαίνει τους αγχωμενους γονείς. ..δηλαδή εμάς…και να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για το παιδί σου …νομίζω ότι η παιδίατρος κα Ελένη Χρηστου Τσινάλη ..σε καλύπτει σε όλα ..

Αγγελική Πετροπούλου
Μελίνα

Φιλική, ήρεμη, καθησυχαστική, επιμελής και άριστη στην εξάσκηση του ιατρικού της λειτουργήματος. Εξαιρετική η εμπειρία που έχουμε εμπιστευόμενοι την υγεία των 2 παιδιών μας για 12 χρόνια.

Μελίνα Κανελλοπούλου
Χαρά

‘Οταν πριν τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου κόρη γνώρισα την αγαπημένη μας παιδίατρο, που από την πρώτη κιόλας συνάντηση και μέχρι σήμερα, με κάνει να νοιώθω ασφάλεια και σιγουριά για να φροντίζει πια και για τα δυο μας  παιδιά.

Η εμπειρία, οι γνώσεις, η διαθεσιμότητά της, η ανταπόκρισή της σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες μας, η υποστηρικτική και ουσιαστική στάση κατά την διάρκεια του θηλασμού (για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι θα είχα σταματήσει τον θηλασμό πολύ νωρίς εάν δεν ήταν τόσο σίγουρη  και παράλληλα γεμάτη ενσυναίσθηση), η ΜΗ φαρμοκοκεντρική προσέγγιση της (εννοώ ότι δεν χορηγεί αβίαστα και για το παραμικρό φάρμακα)  και κυρίως η ανθρώπινη ματιά και στάση της μας κάνουν οικογενειακώς να την εμπιστευόμαστε και να νοιώθουμε τυχεροί που είναι η παιδίατρός μας!

Χαρά Ευταξία
Κατερίνα

Είμαι νέα μαμα!!! Έχω τρία παιδιά πέντε, τεσσάρων και 9 μηνών!!!! Έχω περάσει από αρκετούς παιδίατρους….διότι  για τα παιδιά μας πιστεύω θέλουμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο….

Εγώ στην Κυρία Ελένη Χρήστου Τσινάλη βρήκα αυτό που έψαχνα…..μια παιδίατρο με εμπειρία και γνώση!!! Από τον θηλασμό ήταν η μοναδική που με στήριξε και με βοήθησε με πρακτικές συμβουλές να θηλασω το μωρο μου!!! Επίσης  είναι σωστή ως προς την διατροφή των παιδιών. Πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά από μικρά μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή!!

Και τέλος, είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζομαι!!!!

Κατερίνα Τραϊφόρου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές
Πρωί                10:00 – 13:00
Απόγευμα       17:30 – 21:00
Αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βορείου Ηπείρου 36, Μαρούσι, 15125

ΑΞΙΕΣ

Σκοπός της προσπάθειας αυτής και βαθύτερη επιθυμία, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών.

Στόχος είναι η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάθε παιδί, τόσο επί του πρακτέου με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και μέσα από την ορθή ενημέρωση των γονέων και της κοινωνίας γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωης των παιδιών.

Μέσα από τη μόρφωση έρχεται η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η ιδεά αυτή έχει γεννήσει και τους στόχους μας και είναι το έναυσμα για την την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Και επί του πρακτέου, η ενημέρωση των γυναικών και των οικογενειών για θέματα ζωτικής σημασίας – όπως για παράδειγμα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Ποιές είναι οι προτεινόμενες θέσεις θηλασμού;

– Η καθιστή θέση
– Στάση κλασική ή θέση λίκνου
– Θέση ξαπλωτή
– Στάση αντίστροφης αγκαλιάς
– Στάση Rugby Ball

Ποιές είναι οι βασικές αρχές που διέπουν όλες τις θέσεις θηλασμού;

– Η μητέρα κάθεται ή ξαπλώνει σε αναπαυτική θέση.

– Το κεφάλι και ο αυχένας του μωρού στηρίζονται σταθερά. Η μητέρα κατευθύνει το μωρό προς το μαστό και όχι το αντίθετο.

– Υποστήριξη του μαστού με τον αντίχειρα στο πάνω μέρος του μαστού και τα υπόλοιπα δάχτυλα του χεριού κάτω από το μαστό. Έτσι, ώστε να σχηματίζουν το γράμμα C. Με τον τρόπο αυτό, τα δάχτυλα είναι μακριά από τη θηλαία άλω και αφήνουν αρκετό χώρο στο μωρό, για να τοποθετήσει σωστά το στόμα του.

– Το μωρό έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος.

– Η κοιλιά του μωρού να ακουμπά στην κοιλιά της μητέρας. Η μύτη του να βρίσκεται στο ύψος της θηλής και το πηγούνι του ν’ακουμπά στο κάτω μέρος του στήθους.

– Το βρέφος μπορεί να θηλάσει όταν κοιμάται ελαφρά ή μόλις έχει ξυπνήσει.

– Εάν το μωρό κλαίει έντονα, η μητέρα πρέπει πρώτα να το ηρεμήσει. Αφού σταματήσει το κλάμα να το τοποθετήσει στο μαστό.

Πώς ξέρω ότι το μωρό θηλάζει σωστά;

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το στόμα του βρέφους έχει εφαρμόσει σωστά στη θηλή και θηλάζει εάν:

– Το βρέφος έχει πιάσει με το στόμα του όχι μόνο τη θηλή αλλά και τη θηλαία άλω ή μέρος της. Σε περίπτωση που η θηλαία άλως της μητέρας είναι μεγάλη, να είναι ορατό μόνο το πάνω μέρος και όχι το κάτω μέρος της (θηλαίας άλου).

– Το βρέφος έχει ανοίξει καλά το στόμα του (μεγάλη γωνία ανάμεσα στο πάνω και το κάτω χείλος, βλ. εικόνα).
– Τα χείλη του μωρού είναι ανεστραμμένα προς τα έξω (καλή εφαρμογή – αεροστεγής).

– Τα ρουθούνια του μωρού είναι ανοιχτά, ώστε να μπορεί να αναπνεύσει καλά. H μύτη να είναι κοντά στο στήθος (αρκεί να υπάρχει τόση απόσταση, όση να περνάει μια τρίχα, ανάμεσα στο στήθος και τη μύτη του βρέφους).

– Οι κινήσεις που αποδεικνύουν ότι μωρό καταπίνει, είναι εμφανείς. Οι καταποτικές κινήσεις αποτελούν απόδειξη ότι το μωρό θηλάζει αποτελεσματικά.

– Οι κινήσεις της κάτω γνάθου του στόματος του βρέφους, είναι εμφανείς κατά την διαδικασία απομύζησης του γάλακτος.

paidiatros_logo

Η παιδίατρος Χρήστου Ελένη είναι μία έμπειρη γιατρός με έδρα τα βόρεια προάστια Αττικής για πάνω από 20 χρόνια. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε συμβουλές για τη μητέρα, τον πατέρα και όλη την οικογένεια. Διαβάστε για θεματολογίες όπως η εγκυμοσύνη, ο μητρικός θηλασμός, τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και τις ανάγκες του σε κάθε περίοδο.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού εύκολα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας για την επιβεβαίωσή του!